1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lohkoketjuteknologia

JPMorgan kehitti oman "kryptovaluutan" ensimmäisenä amerikkalaispankkina – aiemmin toimitusjohtaja Dimon kutsui bitcoinia huijaukseksi

Pankin mukaan heidän digitaalinen rahakkeensa nopeuttaa instituutioiden välisiä rahansiirtoja.

Lohkoketjuteknologia
JPMorgan Chase
Justin Lane / EPA

Newyorkilainen suurpankki JPMorgan Chase kertoi torstaina, että se on kehittänyt lohkoketjuteknologiaan perustuvan digitaalisen valuutan ensimmäisenä pankkina Yhdysvalloissa.

Pankin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan JPM Coin -niminen rahake mahdollistaa lähes välittömät arvonsiirrot instituutioden tilien välillä.

Jotkut voivat pitää ilmoitusta digirahakkeesta yllättävänä, koska vielä syksyllä 2017 JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon kutsui bitcoinia huijaukseksi (siirryt toiseen palveluun). Hän sanoi, että jokainen bitcoinilla kauppaa käyvä pankin työntekijä saisi potkut "typeryyden" takia.

Maailman ensimmäinen kryptovaluutta bitcoin on lohkoketjuteknologian tunnetuin sovellus.

JPMorgan on kehittänyt oman suljetun lohkoketjunsa nimeltä Quorum, joka perustuu julkisen Ethereum-lohkoketjun teknologiaan.

Jamie Dimon
Jamie DimonJim Lo Scalzo / EPA

Digikolikon arvo sidottu dollariin

Pankin mukaan JPM Coinit lasketaan liikkeeseen Quorumissa, mutta tulevaisuudessa rahakkeita voi käyttää kaikissa tärkeimmissä lohkoketjuverkoissa.

JPM Coinin arvo on sidottu Yhdysvaltain dollariin siten, että yksi rahake vastaa yhtä JPMorganin tileillä olevaa dollaria. Tästä syystä JPM Coin ei ole villien arvonheilahtelujen kohteena kuten valtaosa kryptovaluutoista.

Kyseessä on siis niin sanottu stablecoin kuten kryptovaluuttapörssien treidausparina käytettävä Tether (USDT), jonka arvon sanotaan myös olevan sidottu dollariin.

Tällä hetkellä JPM Coin on vasta prototyyppiasteella. Aluksi pieni joukko JPMorganin institutionaalisista asiakkaista alkaa testata sitä. Testausta on määrä laajentaa myöhemmin tänä vuonna.

CNBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kansainvälisten maksujen testaamisesta JPM Coinilla tulee yksi ensimmäisistä kryptovaluutan sovelluksista pankkialalla.

Rahansiirrot nopeutuvat

The New York Timesin mukaan JPMorgan alkoi kehittää digirahakettaan viime vuonna. Rahakkeen tavoitteena on auttaa suuria yhtiöitä ja muita pankkeja siirtäämään rahaa nopeasti ja turvallisesti.

CNBC:n mukaan JPMorgan Chase siirtää päivittäin yli kuusi biljoonaa dollaria asiakasyhtiöidensä varoja eri puolille maailmaa.

Perinteisesti suurten rahamäärien siirtämiseen on pitänyt käyttää tilisiirtoja, joiden selvittämiseen menee tunteja tai jopa päiviä. Valtioiden rajat ylittävissä siirroissa valuuttojen vaihtokurssien muutokset saattavat lisätä asiakkaan kuluja.

Käytännössä rahan siirto pankin lohkoketjujärjestelmän avulla tapahtuu siten, että aluksi asiakkaan rahat JPMorgan-tilillä muutetaan JPM Coin -rahakkeiksi.

Sitten rahakkeet siirretään lohkoketjussa lähes välittömästi toiselle asiakkaalle, joka voi muuttaa ne takaisin dollareiksi. Tulevaisuudessa JPMorgan aikoo käyttää JPM Coinia dollarin lisäksi myös muiden yleisimpien valuuttojen siirtämiseen.

CNBC:n mukaan pankin asiakkaat voivat käyttää tilillään olevia JPM Coineja myös lohkoketjuun digitalisoitujen arvopapereiden ostamiseen.

JP Morgan Chasen lohkoketjuteknologiasta vastaava johtaja Umar Farooq kertoi The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että digirahake on hyödyllinen suurille asiakkaille, mutta ei spekuloinnista kiinnostuneille kryptovaluuttasijoittajille.

– Tämä on suunniteltu instituutioiden käyttötarkoituksiin lohkoketjulle. Sitä ei ole luotu yleiseksi sijoituskohteeksi, Farooq sanoi The New York Timesille.

Kryptovaluutta- ja lohkoketjualaa seuraavan Coindesk-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös Barclays, Credit Suisse ja joukko muita pankkeja kehittävät omaa lohkoketjuteknologiaan perustuvaa Utility Settlement Coin -nimistä rahaketta, joka on tarkoitettu instituutioiden välisiin rahansiirtoihin.

Onko pankin digirahake aito krypto?

The New York Timesin mukaan JPMorganin rahake tuskin tulee järisyttämään finanssijärjestelmää, koska siltä puuttuu bitcoinin kaltaisten aitojen kryptovaluuttojen radikaalit ominaisuudet kuten vapaus sääntelystä ja arvonsiirtojen välikäsistä.

Kiihkeänä kryptovaluuttojen arvostelijana tunnettu taloustieteilijä Nouriel Roubini kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että hän ei pidä JPM Coinia kryptovaluuttana lainkaan.

– Se on yksityinen eikä julkinen, sen käyttöön tarvitaan hyväksyntä, arvonsiirto perustuu luotetun tahon vahvistukseen ja se on keskitetty eikä hajautettu. Sen kutsuminen kryptoksi on vitsi, Roubini sanoo.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Bitcoinin salaperäiseksi kehittäjäksi Satoshi Nakamotoksi toisinaan epäilty tietojenkäsittelytieteilijä Nick Szabo on samoilla linjoilla Roubinin kanssa.

– JPM Coinilta ja sen lähes kaksoselta Petrolta puuttuu merkittävin arvo, joka erottaa kryptovaluutat pankkirahasta: luottamuksen minimointi, Szabo kirjoittaa Twitterissä.

Petro on Venezuelan valtion kehittämä virtuaalivaluutta. Venezuela yrittää muun muassa kiertää Yhdysvaltojen asettamia talouspakotteita sen avulla.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Aiheesta voi keskustella perjantaina 15. helmikuuta 2019 kello 21 saakka.

Lue seuraavaksi