Kuulutus hiihtolomalaisille: Lämpimin sää väistyy sunnuntaina ja talvi tekee paluun – lähetä meille kuva kevään auringosta

Etelän hiihtolomalaisten menoliikenne sujuu pääosin mukavassa säässä. Lauantaista alkaen lumi- ja räntäsateet vaikeuttavat liikennettä Pohjois-Suomessa.

talviloma
Hiihtolomat alkavat aurinkoisessa ja lauhassa säässä
Hiihtolomat alkavat aurinkoisessa ja lauhassa säässä

Etelän hiihtolomalaiset pääsevät tänään vapaille epätavallisen lämpimässä säässä. Perjantain vastaisena yönä Rauman Pyynpäässä mitattiin peräti 8,4 plusastetta.

Yhtä korkealle elohopea kipuaa helmikuun puolivälissä keskimäärin kerran 30 vuodessa. Helmikuisiin ennätyslukemiin on kuitenkin vielä matkaa, sillä 28.2. 1943 Helsingin Ilmalassa mitattiin peräti 11,8 astetta.

Lauantaina lumi- tai räntäsateita leviää maan pohjoisosaan, mikä vaikeuttaa ajoliikennettä. Pohjois- ja Keski-Suomessa sade tulee lumena. Pohjois-Lappiin sitä voi kertyä jopa kymmenisen senttiä. Tuuli on puuskaista, joten hiihtokypärä kannattaa sitoa kunnolla päähän.

Etelässä ja lännessä vähäinen sade tulee räntänä tai vetenä.

"Suureksi sulattajaksikin (siirryt toiseen palveluun)" nimetty lämmin föhn-tuuli väistyy sunnuntaina pohjoistuulen tieltä. Lapissa sateet väistyvät itään ja kylmempää ilmaa alkaa virrata koko maahan.

Pakkasta on noin 5-15 astetta. Etelässä ja lännessä päivälämpötila voi pysyä sunnuntaista eteenpäinkin niukasti plussan puolella.

Maanantaina ilmaherruuden ottaa tämän hetken arvion mukaan seuraava sadealue, mutta jo viikon puolivälissä sää saattaa keikahtaa taas lämpimän suuntaan.

Lomaliikenne käynnistyy

Etelän hiihtolomalaisten menoliikenne käynnistyy suurelta osin poutaisessa plussakelissä. Tieliikennettä seuraavien viranomaisten mukaan pohjoiseen suuntautuvan liikenteen määrät kohoavat 4- ja 5-teillä perjantaina sen verran, että nopeudet laskevat jonkun verran.

Perjantaina huipputunti on Helsinki–Heinola-välillä valtatiellä 4 klo 15–17, valtateillä 4 ja 5 Heinolan ja Jyväskylän pohjoispuolella klo 16–17 ja Varkauden pohjoispuolella klo 17–18.

Liikenne Helsingistä pohjoiseen vilkastuu jo alkuiltapäivästä, mutta häntiä riittää aina lauantaille asti.

Liikenne lisääntyy uudelleen seuraavana viikonloppuna, kun etelän lomalaiset palailevat koteihinsa ja Keski-Suomessa aloitellaan hiihtolomaviikkoa.

Miltä kevään eteneminen näyttää? Lähetä meille kuva. Ylen kuvajoukkoistuksen pelisäännöt löytyvät täältä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.