Parolan lukion puolesta nyt nimet koossa kansanäänestystä vaativassa aloitteessa

Kunnanvaltuusto ratkaisee järjestetäänkö allekirjoittajien vaatima kunnallinen kansanäänestys.

kansanäänestykset
Penkkarilakanassa teksti Parolan lukio: Kanta-Hämeen kärkilukio STT:n vertailussa Päättäjät: Suljetaan se!
Parolan lukion jättävien abien penkkarilakanassa otettiin kantaa lukion lakkautusuhkaan.Nina Keski-Korpela / Yle

Hattulassa Parolan lukion säilyttämisen puolesta tehty kuntalaisaloite on saanut tarvittavan määrän allekirjoituksia. Kuntalaisaloite toimitetaan maanantaina kunnanvirastoon.

Kunnalliseen kansanäänestysaloitteeseen vaaditaan vähintään neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista. Valtuusto päättää kuitenkin, toimitetaanko kansanäänestys.

Kanta-Hämeessä ei ole vielä koskaan järjestetty kunnallista kansanäänestystä. Suomessa kunnallisia kansanäänestyksiä (siirryt toiseen palveluun) (vaalit.fi) on järjestetty lähinnä kuntaliitosten tai maakuntavaihdosten tapaisissa asioissa.

Lain mukaan valtuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys. Hattulan kunnanvaltuuston seuraava kokous on 6. maaliskuuta. Silloin valtuuston on määrä tarkastella säästöpakettia, jonka yksi osa Parolan lukion lakkauttaminen on.

Aloitteessa satoja allekirjoituksia

Kuntalaisaloite.fi -palveluun jätetyssä sähköisessä aloitteessa on perjantaina iltapäivällä vajaat 270 allekirjoitusta. Sähköistä versiota voi edelleen allekirjoittaa. Yhteensä allekirjoituksia on saatu noin 700, kertoo Hattulan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Herkko Korhonen.

Aloitteen tekstissä vaaditaan, että Parolan lukion lakkauttamisesta tulee järjestää kunnallinen kansanäänestys, jonka tuloksen perusteella kunnalliset päättäjät tekevät lopullisen lukioratkaisun. Aloitteessa vaadittu äänestyskysymys olisi "Säilytetäänkö Parolan lukio, kyllä vai ei?"

Parolan lukion opiskelijakunnan ja Hattulan nuorisovaltuuston johdolla nuoret järjestävät kuulemistilaisuuden Parolan lukion tulevaisuudesta maanantaina 18. helmikuuta yhdessä Suomen Lähilukioyhdistyksen kanssa. Vierailevana puhujana on Petäjäveden lukion rehtori Ville Metsäpelto.

Jo aiemmin Hattulan kunta on tiedottanut kuntalaistilaisuuden järjestämisestä myös 21. helmikuuta. Siinäkin on määrä käsitellä lukio-opetuksen lakkauttamisesitystä. Tilaisuus on avoin kaikille kuntalaisille.