1. yle.fi
  2. Uutiset

Kittilän kultakaivoksen tuotanto on kääntynyt nousuun

Kaivokseen on rakenteilla noin kilometri pystysuoraa kaivoskuilua sekä jalostamon laajennus.

kaivokset
Kultaharkko
Agnico Eagle Finland Oy

KittiläKultamalmin tuotanto on lisääntynyt Kittilän kaivoksella selvästi viime kuukausina. Kaivoksen emoyhtiö Agnico Eagle kertoo, että kultamalmia jalostettiin viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä yli 17 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuotta aikaisemmin.

Puhdasta kultaa valmistui Q4:llä kuitenkin vain kolme prosenttia edellisvuotta enemmän, sillä Kittilän kaivoksen kultamalmi on ollut aiempaa köyhempää.

Kittilän kultakaivos

Q4 2018

Q4 2017

Muutos

Kultamalmia jalostettu

462 000 tn

394 000 tn

+17,3 %

Kultaa saatu

1 399 kg

1 353 kg

+3,4 %

Koko vuoden kultasaalis jäi Kittilässä neljä prosenttia pienemmäksi kuin toissa vuonna. Saantia heikensivät kaivoksessa tehdyt uusinvestoinnit ja tuotannon muutokset.

Ennakkotietojen mukaan koko Agnico Eagle -kaivoskonsernin taloudellinen tulos putosi 24 prosenttia edellisvuodesta. Viime vuonna yhtiön tulos ennen veroja oli noin 230 miljoonaa euroa, kun se toissa vuonna oli noin 300 miljoonaa euroa tämän päivän kurssin mukaan laskettuna.

Kaivokuilu rakenteilla ja jalostamo remontissa

Agnico Eagle rakennuttaa Kittilään parhaillaan hieman yli kilometrin syvää kaivoskuilua sekä jalostamon laajennusta. Yhtiö odottaa investointien lisäävän kaivoksen tuotantokapasiteettia ja tehokkuutta jatkossa.

Kehittämistoimet pienensivät kaivoksen tuottoa viime vuonna ennen viimeistä vuosineljännestä. Vielä heinä-syyskuussa 2018 kullan tuotanto oli edellisvuotista pienempi kaivoksen kehittämistoimien vuoksi, kun Q4:llä tuotanto jo kasvoi.

Tänä keväänä kaivoksen jalostamo suljetaan suunnitelmien mukaan kahdeksi kuukaudeksi autoklaavin parannustöiden vuoksi. Investointien on määrä valmistua vuonna 2021.

Kaivos on ollut tuotantokäytössä vuodesta 2009 lähtien.

Lue lisää

Kittilän kultakaivoksen tuotanto on palannut aiemmalle tasolle

Kittilän kultakaivos laajentaa – liki 400 hehtaaria lisää maita

Lapin kaivosten tuotantoa kiihdytetään voittojen maksimoimiseksi

Euroopan suurin kultakaivos Kittilässä tekee 160 miljoonan laajennuksen – Uusi kaivoskuilu yli kilometrin syvyyteen

Lähteet: Agnico Eaglen osavuosikatsaus

Lue seuraavaksi