1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta ei tullut vieläkään valmista – Tuohtunut Lohi: "Ei tule tiistaina valmiiksi, se on ihan varma"

Perustuslakivaliokunnan huoneesta valui ulos tuskastuneelta vaikuttavia kansanedustajia.

sote-uudistus
Puheenjohtaja Annika Lapintie saapumassa perustuslakivaliokunnan sote-kokoukseen.
Puheenjohtaja Annika Lapintie saapumassa perustuslakivaliokunnan sote-kokoukseen 15. helmikuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei järjestä ylimääräistä kokousta perjantaina iltapäivällä, vaan jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen käsittelyä vasta ensi viikolla.

Seuraava kokous on normaalin aikataulun mukaisesti tiistaina.

Tämä tarkoittaa, että sote-lausunnon valmistuminen venyy entisestään.

Sote oli perjantaina listalla valiokunnan normaalissa kokouksessa. Perustuslakivaliokunnan keskustalainen jäsen Markus Lohi oli tuohtunut kokouksen jälkeen.

– Minua harmittaa tällainen, että käsitellään 3,5 tuntia ihan muita asioita, jotka ovat sinänsä tärkeitä, mutta sitten vain puoli tuntia jää aikaa tähän [soteen]. Ei tule tiistaina valmiiksi, se on ihan varma, Lohi puhisi.

Soten käsittely eduskunnassa ei etene ennen perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Sotea ehdittiin käsitellä perjantaina siis vain lyhyesti.

– Kyllä tässä pitäisi olla vähän ripeämpi aikataulu ja katsoa iltakokouksia, jos aiotaan saada valmista, Lohi tuskaili.

Perustuslakivaliokunnan lausunnosta riippuu, onko sotea ylipäätään mahdollista saada maaliin enää tällä hallituskaudella.

Perussuomalaisten Leena Meri ja sinisten Matti Torvinen olivat vähäsanaisia kiirehtiessään valiokunnan kokouksesta eduskunnan suureen saliin äänestämään.

– Nyt on niin tiukkaa, että muut eivät saa puhua kuin puheenjohtaja. Nyt meidät pantiin niin tiukoille, Torvinen sanoi, kun häneltä yritettiin kysellä, miten sote etenee.

– Mutta puolitoista tuntia käsiteltiin yhtä ylimääräistä lakia ja tässä se nyt taas on, hän jatkoi tuskaisen oloisena.

Valmista piti tulla jo maanantaina, tiedustelulait lisäävät työtä

Perustuslakivaliokunta yritti saada sote-lausuntonsa valmiiksi jo maanantaina, mutta kahdeksan tunnin maratonkokous ei tuottanut toivottua lopputulosta.

Sen jälkeen valiokunta on puurtanut soten kanssa joka päivä.

Sillä, kuinka suuria muutoksia perustuslakivaliokunta edellyttää, on ratkaiseva merkitys, ehtivätkö sote-lait äänestettäväksi suureen saliin vielä tällä vaalikaudella.

Sen jälkeen, kun perustustuslakivaliokunta on saanut lausuntonsa valmiiksi, koko paketti palaa takaisin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka viimeistelee mietintönsä.

Vasta tämän jälkeen paketti voi mennä suureen saliin äänestettäväksi.

Perustuslakivaliokunta on erittäin ruuhkainen. Sen työtä lisää se, että puhemiesneuvosto päätti palauttaa tiedustelulait hallinto- ja puolustusvaliokuntiin.

Perustuslakivaliokunta joutuu antamaan niille oman lausuntonsa.

Lue myös:

Analyysi: Sote-matkan 11 käännettä ja tulos – vai ulos? Onko perustuslakivaliokuntakin vaarassa tahraantua politikoinnista?

Lue seuraavaksi