Eläkeyhtiö Ilmarinen laittoi hoivayhtiöt tarkkailuun – "Haluamme omistajana vaikuttaa, että toiminta paranee"

Esperi Care ja Mehiläinen raportoivat Ilmariselle, miten ne takaavat hoivan laadun palvelukodeissaan.

Terveydenhuollon palvelut
Esperi Hoivakoti Ulrika Kristiinankaupungissa
Valvira määräsi Esperi Care -ketjun Ulrika-hoitokodin toiminnan keskeytettäväksi tammikuussa. Taustalla ovat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet.Petri Hakosalo / Lehtikuva

Eläkeyhtiö Ilmarinen on käynnistänyt "vaikuttamisprosessin" hoivayhtiö Esperi Caren laiminlyönteihin liittyen. Ilmarinen omistaa Esperin osakkeista 4,4 prosenttia.

– Olemme tavanneet yrityksen johtoa ja esittäneet sille kysymyksiä, joihin se on vastannut. Teimme vastauksista johtopäätökset, ja nyt alamme vaikuttaa Esperiin, jotta tietyt toimintamallit saadaan muuttumaan, Ilmarisen sijoitustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula sanoi perjantaina esitellessään yhtiön sijoitustoiminnan tuloksia.

Vaikuttaminen tarkoittaa Mursulan mukaan aktiivista yhteydenpitoa Esperiin. Ilmarisen edustajat vertaavat Esperin esittelemää toimintasuunnitelmaa toteutettuihin muutoksiin.

Samanlaisia prosesseja Ilmarinen on käynnistänyt myös muissa omistamissaan eri alojen yrityksissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Myös Mehiläistä analysoidaan

Toimintatapojen muutoksiin tarvittavaa aikaa tai prosessin takarajaa ei Mursulan mukaan ole määritelty.

Vastaava "vaikuttamisprosessi" Ilmarisella on menossa terveydenhoitoyritys Mehiläisessä. Myös Mehiläisen osakkeista Ilmarinen omistaa neljä prosenttia.

Mursula ei kuitenkaan tarkenna, mitä Mehiläisessä tarkkaillaan.

– Siellä ollaan vielä yleisellä tasolla. Kun saamme Mehiläisestä vastaukset näihin kysymyksiin, teemme analyysin, Mursula sanoo.

Suursijoittaja laskee hoiva-alan riskejä aiempaa tarkemmin

Ilmarinen kuuluu Suomen suurimpiin sijoittajiin, ja siksi sen näkemyksillä on painoarvoa.

Mursulan mukaan hoivapalveluissa nyt ilmenneillä ongelmilla on vaikutuksia yhtiön sijoituspäätöksiin hoiva-alalla tulevaisuudessa.

– Tulevissa ostokeskusteluissa käydään johtamismalleja ja toimintatapoja varmasti läpi tarkemmin, kun kartoitamme yrityksiin liittyviä riskejä ja vastuita, Mursula arvioi.

Tarvitaan parempaa osaamista

Ilmarinen ei aio kuitenkaan sulkea hoiva-alan yrityksiä kokonaan pois sijoituskohteiden joukosta vastaisuudessa. Väestö vanhenee ja hoivan tarve lisääntyy; alalle tarvitaan lisää rahoitusta.

Mursulan mielestä nyt pitäisi ratkoa isoja kysymyksiä.

– Sekä ostaja- että hankkijapuolelle tarvitaan riittävää osaamista. Pitää miettiä, mikä on julkisen talouden rooli hoivabisneksessä ja johtaa siitä, mikä on yksityisen puolen rooli. Rauhallisesti ja analyyttisesti pitää miettiä, millä rahoituspohjalla tämä asia saadaan uskottavasti ja pieteetillä hoidetuksi, Mursula sanoo.