1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Greta Thunbergin esimerkkiä seuraava mielenilmaus keskeytyi Lahdessa – poliisi pyydettin häätämään kaupungintalolla istuvat sivummalle

Huonoa ilmastopolitiikkaa vastustavat kokoontuvat nyt myös Lahdessa.

ilmastonmuutos
Ilmastomielenosoittajia ja poliiseja
Poliisi keskeytty parempaa ilmastopolitiikkaa vaativan mielenilmauksen Lahdessa.Antti Honkonen

Poliisi on puuttunut ilmastomielenilmaukseen Lahdessa. Kymmenkunta ihmistä istui tänään Lahdessa kaupungintalon rappusilla, mutta poliisi pyysi heitä siirtymään etäämmälle.

Syy virkavallan paikalle kutsumiseen oli poliisin mukaan mielenilmauksesta aiheutunut häiriö.

Lahden mielenilmauksessa perjantaina aamupäivällä mukana ollut Oskari Päätalo toteaa, että joku kaupungintalolta pyysi rappusilla istujia siirtymään pois, mutta he eivät suostuneet pyyntöön. Päätalon mukaan mielenilmaukseen tulleet eivät häirinneet ketään.

– Olimme rappusilla ihan rauhallisesti ja väistimme, kun ihmisiä kulki ohi, Päätalo kertoo.

Mielenilmauksesta ei ollut ilmoitettu etukäteen kaupungintalolle.

Lahden kaupungin viestintäjohtajan Heini Moision mukaan kaupungintalon vahtimestari oli tulkinnut tilanteen niin, ettei kaupungintalon rappusia ollut turvallista kulkea, kun niillä istui joukko ihmisiä.

Moisio vakuuttaa, että ilmastomielenosoittajat ovat tervetulleita kaupungintalon rappusille, kunhan he ilmoittavat etukäteen ja huolehtivat siitä, että muut pystyvät kulkemaan kaupungintaloon.

Gretan jalanjäljillä

Mielenilmaus oli Extinction Rebellion -liikkeen Lahden-ryhmän ensimmäinen Perjantait Gretan kanssa -tapahtuma. 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg istuu Ruotsin parlamenttitalon edessä perjantaisin niin kauan, kunnes maa noudattaa Pariisin sopimuksen mukaista ilmastopolitiikkaa.

Thunbergin esimerkkiä seurataan eri puolilla Suomea.

Lahden tapahtumia järjestävät yksityishenkilöt ja paikalliset ympäristöjärjestöt. Oskari Päätalo on ollut mukana tuomassa liikettä Lahteen.

Päätalon mukaan perjantain istumisia jatketaan, mutta seuraavalla kerralla niistä ilmoitetaan virallisesti etukäteen.

Lue seuraavaksi