Analyysi: Espanjan hallitus kaatui – katalaanit selkä seinää vasten, jytky odottaa kulman takana?

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti perjantaina, että uudet vaalit pidetään huhtikuun lopussa.

Espanjan politiikka
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti uusista vaaleista.
Chema Moya / EPA

BarcelonaKeskiviikkona tuli jälleen todistetuksi se, ettei Espanjan politiikassa osata tehdä kompromisseja.

Maan budjettiesitys kaatui parlamentin äänestyksessä, kun Katalonian separatistipuolueet vetivät tukensa Pedro Sánchezin hallitukselta.

Katalaaneille eivät riittäneet Sánchezin hapuilevat yritykset neuvotella heidän kanssaan, vaan aluejohtaja Quim Torra vaati tuen vastineeksi Sánchezilta, että neuvotteluissa otetaan esille Katalonian itsemääräämisoikeus. Sánchez ei tähän suostunut.

Samalla hallitus kaatui, ja perjantaina Sánchez ilmoitti uusista vaaleista.

Nykyhallituksen budjettiesityksen kaatuminen on häviö etenkin Espanjan eläkeläisille. Sánchezin hallituksen ”sosiaalisessa” budjetissa oli huomioitu erityisesti heidät.

Oikeistohallinnolta samanlaista käden ojennusta on turha odottaa.

Katalonian itsehallinto voidaan lakkauttaa

Nyt sekä Sánchezin sosialistit että Katalonian separatistit ovat yhä syvemmässä liemessä.

Uusimpien gallupien mukaan oikeisto on kasvattanut tasaisesti suosiotaan Katalonian kriisin vanavedessä. Merkittävin nousija on äärioikeistolainen Vox, joka saisi El País -lehden mukaan 11 prosenttia äänistä, mikäli vaalit pidettäisiin nyt.

Esimakua äärioikeistolaisen populismin noususta saatiin jo joulukuussa pidetyissä Andalusian aluevaaleissa, joissa sosialistit kärsivät murskatappion ja Vox keräsi ennennäkemättömän äänisaaliin.

Vox ratsastaa ennen kaikkea Espanjan yhtenäisyydellä ja Katalonian kriisillä.

Umpisolmu Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välillä on kireämpi kuin koskaan, ja monet espanjalaiset ovat pettyneet sosialistien liian myötämieliseen suhtautumiseen katalaaneihin. Monille Voxin ajama tiukempi linja voi tuntua ratkaisulta pitkittyneeseen kriisiin.

Katalonian separatisteille jytky ja oikeiston pääseminen vallan kahvaan olisi katastrofi. On täysin mahdollista, että oikeistohallitus lakkauttaisi Katalonian itsehallinnon kokonaan. Myös oikeistopuolue Partido Popularin johtaja Pablo Casado on jo väläyttänyt itsehallinnon lakkauttamisen mahdollisuutta.

Minkäänlaista neuvotteluvaraa ei oikeisto ole katalaaneille antamassa.

Katalaaniseparatistit ovat usein vedonneet kansainväliseen yhteisöön tuen saamiseksi. Itsehallinnon lakkauttamiseen ei kuitenkaan EU:lla tai millään muulla Espanjan ulkopuolisella taholla olisi mitään sanottavaa, sillä kyse on Espanjan sisäisestä asiasta.

Oikeudenkäynti samaan aikaan

Varsinaiset vaalikampanjat pyörähtävät teoriassa käyntiin vasta pääsiäisviikolla eli 13. huhtikuuta, mutta käytännössä kampanjointi alkaa heti.

Samaan aikaan vaalien maassa on meneillään lähihistorian tärkein oikeudenkäynti, kun Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajat vastaavat syytteisiin muun muassa kapinasta ja julkisten varojen väärinkäytöstä itsenäisyysäänestyksen järjestämiseksi.

Espanjan keskushallinto tuomitsi itsenäisyysäänestyksen ja sitä seuranneen yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen perustuslain vastaisena.

Itsenäisyysjohtajia voi odottaa 17–25 vuoden tuomiot.

Katalaanit ovat jo ennalta tuominneet oikeudenkäynnin puolueelliseksi.

Tuomiot itsenäisyysjohtajille julistetaan näillä näkymin toukokuussa eli vaalien jälkeen. Siksi puolueet joutuvat vaalikampanjan keskellä todennäköisesti ottamaan kantaa myös katalaanijohtajien kohtaloon.

Erityisesti oikeistopuolueilla kiusaus tehdä politiikkaa oikeudenkäynnillä on suuri.

Vaaliähky uhkaa

Vaalit pidetään Espanjassa 28. huhtikuussa.

Keväällä maassa pidetään myös monet aluevaalit ja kulman takana odottavat lisäksi toukokuiset EU-vaalit.

Vaaliähky ei lupaa hyvää vasemmistopuolueille, joiden on perinteisesti vaikeampi saada liikkeelle äänestäjiä.

Tulevat parlamenttivaalit pidetään heti pääsiäisviikon jälkeen. Myös loma-ajan läheisyys saattaa vaikuttaa negatiivisesti äänestysprosenttiin. Kevään korvilla ihmiset nauttivat mieluummin ensimmäisistä rantapäivistä kuin jonottavat vaaliuurnille.

Alhaisella äänestysprosentilla on silläkin ollut tapana hyödyttää oikeistopuolueita.

Oli vaalitulos mikä tahansa, Espanjan poliittisiin ongelmiin ei ole luvassa helppoa ratkaisua.

Juttu on auki kommentoinnille, voit keskustella aiheesta klo 21:00 saakka.

Lue myös:

Espanjan historian kenties seuratuin oikeudenkäynti alkaa – katalaanijohtajat vastaavat syytteisiin muun muassa kapinasta