Li Andersson: "Puheenjohtajaksi tulo pelotti" – Vasemmistolaisuus ei tullut kulttuurivanhempien perintönä vaan kaveripiiristä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja kertoo Sannikka & Ukkola -ohjelmassa oppineensa väittelemään "girlpower-porukassa".

Sannikka & Ukkola
Vastemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Marja Sannikan haastattelussa. Kuvaaja: Jari Kovalainen/Yle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esiintyi jo hyvin nuorena pontevasti tv:ssä isänsä kanssa.

Olisi helppo olettaa, että taitelija-isän ja toimittaja-äidin muodostama kulttuuritausta olisi toiminut kasvualustana Anderssonin vasemmistolaisuudelle. Näin ei kuitenkaan ollut, Li Andersson kertoo Marja Sannikan haastattelussa.

– En saanut puoluepolitiikkaa kotoa. Sain kuitenkin tietynlaisen yhteiskuntakritiikin ja kyseenalaistamisen jo pienenä. Faija aina puhui siitä, kuinka ei pidä yhtään välittää siitä, mitä muut ajattelevat. Hänellä oli tarinoita siitä, miten hänenkin taidettaan on pantu ö-mappiin kilpailuissa eikä hän välittänyt siitä yhtään. Se on kyllä hyvä opetus.

Vanhemmat erosivat, kun tytär oli vielä hyvin nuori. Li Andersson uskoo kuitenkin, että lapsenkin hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että vanhemmat voivat hyvin. Hänellä oli kaksi kotia, joissa kumpikin vanhempi suhtautui häneen vertaisenaan ja vakavasti.

Vasemmistolaisuus ja luokkatietoisuus heräsivät Li Anderssonin mielessä teini-iän kaveripiirin kautta.

– Teini-iässä vietimme aika paljon aikaa nuorisotalolla, olimme nuorisotalon kasvatteja. Oman kaveripiirin kautta tuli ilmi, että ihmisten perheolojen erot ovat merkittäviä. Näin jo teini-iässä, mitä tarkoittaa, että ihmiset tulevat eri yhteiskuntaluokista.

– Me olimme tiivis tyttöporukka, jossa oli vahva "girlpower-meininki" jo silloin. Vahvoja persoonia, jotka olivat hyvin eri mieltä eri asioista. Debatoimme kaikesta ja opin yhteiskuntapoliittisen keskustelun sieltä.

"Epäonnistumisia tulee, eikä niitä saa pelätä"

Li Andersson on saavuttanut politiikassa paljon varsin nuorella iällä.

2011 hänestä tuli vasemmistoliiton nuorisojärjestön puheenjohtaja. Vuotta myöhemmin, vain 25-vuotiaana, hänet valittiin ääniharavana Turun kaupunginvaltuustoon.

Edellisissä eduskuntavaaleissa 2015 Andersson keräsi Varsinais-Suomen vaalipiiristä yli 15 000 ääntä, mikä siivitti tuoreen kansanedustajan vuotta myöhemmin koko puolueen puheenjohtajaksi.

– Totta kai puolueen puheenjohtajaksi tuleminen oli toisaalta tosi hieno hetki, mutta toisaalta minua myös pelotti. Se vastuu, ja se, että asetin itseäni kohtaan aika tiukkoja tavoitteita. Mutta epäonnistumisia tulee, eikä niitä saa pelätä. Jos alkaa toimia sen mukaan, että pelkää epäonnistumisia, sen jälkeen ei tee enää mitään.

Katso Li Anderssonin haastattelu tämän artikkelin videosta. Perjantai-illan Sannikka & Ukkola TV1:ssä kello 20:00 sekä jatkojen kanssa Areenassa.

Artikkeli on osa Sannikka & Ukkola -ohjelman puheenjohtajien henkilökuvasarjaa, jossa haastatellaan puolueiden puheenjohtajia heidän henkilöhistoriansa ja poliittisten valintojensa näkökulmasta.

Lue ja katso myös:

Petteri Orpo: "Olen aivan aito poliittinen broileri" – Kipinä poliitikon ammattiin syttyi kun kaikki ovet aukesivat opiskelijapoliitikolle

Sari Essayah someraivosta: "Olen nähnyt kollegoja todella uupumisen ja itkun partaalla"

Sampo Terho: "Työttömyys oli masentavaa ja raivostuttavaa" – Vaikutti myös hänen poliittisiin valintoihinsa

Anna-Maja Henriksson: "Koin nelivuotiaana, miltä tuntuu kuulua vähemmistöön" – Ruotsinkielisenä potilaana oli vaikeaa selittää hoitajille, mikä oli hätänä

Jussi Halla-aho: "Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan" – Uudelle poliitikolle ihmisten jyrkät mielipiteet aiheuttivat kriisin

Pekka Haavisto vaikeasta ajasta ennen puheenjohtajuuttaan: "Syksyllä saimme lukea, että tähän loppuu vihreiden historia"

Antti Rinne: "Koviksen maailma oli se, jolla suojautui muutosta vastaan" – Nahkatakkijätkä ei loistanut koulussa mutta suojeli kiusattua

Juha Sipilä: "Täytyy myöntää, että olen myös öitä valvonut vastuun edessä" – Valitsi keskustan jo lukioikäisenä

Lue Ylen parhaat vaalijutut

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)