Viisi miljoonaa seksuaalirikosten torjuntaan, lisää väkeä vanhuspalveluiden valvontaan – valtiovarainministeriö julkaisi lisäbudjettiehdotuksensa

Ehdotus lisää valtion lainanottotarvetta 270 miljoonalla eurolla.

Kaikkien lisäbudjetissa esitettyjen toimenpiteiden hintalappu yhteensä on noin 10,5 miljoonaa euroa. Kuva: AOP

Valtiovarainministeriö on julkaissut tänään ehdotuksensa vuoden 2019 ensimmäiseksi lisätalousarvioksi eli -budjetiksi (siirryt toiseen palveluun).

Esitys käsitellään vielä hallituksessa ennen kuin se annetaan eduskunnalle ensi viikon loppupuolella.

Budjettipaperista löytyy luvattuja lisäpanostuksia muun muassa seksuaalirikosten torjuntaan sekä vanhus- ja vammaispalvelujen valvontaan.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisyyn suunnattaisiin noin viisi miljoonaa euroa. Tämä sisältää nettipoliisin määrärahoja lisäyksen 1,6 miljoonalla eurolla sekä niin kutsutun grooming-ilmiön ja muun häirinnän torjunnan erityisesti kouluissa 1,5 miljoonalla eurolla.

Nuorisotyöhön kohdistetaan 0,3 miljoonaa euroa ja Lastenasiaintalo-toimintamallin käyttöönottoa tuetaan 0,8 miljoonalla eurolla. Toimintamalli on suunniteltu väkivalta- ja hyväksikäyttörikoksen uhriksi joutuneen lapsen auttamiseen ja rikoksen tutkintaan.

Puolella miljoonalla eurolla olisi tarkoitus tuottaa aiheesta myös uusi, maahanmuuttajille suunnattu materiaali.

Maahanmuuttovirastolle lähes viiden miljoonan euron lisäraha

Maahanmuuttoon liittyviin turvallisuustoimiin esitetään maahanmuuttovirastolle eli Migrille 4,8 miljoonaa euroa.

Määrärahalla parannettaisiin Migrin toimintoja ja perustettaisiin säilöönottoyksikkö Ouluun.

Vanhus- ja vammaispalvelujen sekä varhaiskasvatuksen määrärahalisäyksellä palkattaisiin puolestaan lisää henkilöstöä valvontatehtäviin aluehallintovirastoihin, Valviraan ja sosiaali- ja terveysministeriöön.

Yhteensä lisäykset ovat 15–16 henkilötyövuotta.

Kaikkien lisäbudjetissa esitettyjen toimenpiteiden hintalappu yhteensä on noin 10,5 miljoonaa euroa.

Vuoden 2019 verotuloarviota alennetaan 196 miljoonalla arvonlisäveron tuoton jäädessä aiempaa arvioitua alhaisemmaksi. Esityksessä on tehty myös teknisluontoisia tarkistuksia meno- ja tuloarvioihin sekä hallituksen aiempiin päätöksiin perustuvia lisäyksiä.

Menoarvioita ehdotetaan korotettavaksi yhteensä 80 miljoonalla eurolla ja tuloarvioita alennettavaksi 190 miljoonalla eurolla. Ehdotus lisää valtion nettolainanottotarvetta 270 miljoonalla eurolla.

Lue lisää: