Tällaiseen maahan Soini haluaisi seuraavan suurlähetystön: Filippiinit tunnetaan kovaotteisesta ja hurjapuheisesta presidentistään

Kun Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC ilmoitti selvittävänsä huumesodan kuolemia, Duterte vastasi eroamalla tuomioistuimesta.

Filippiinit
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kampanjoi San Josessa Bulacanissa torstaina.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kampanjoi San Josessa Bulacanissa torstaina.Mark R. Cristino / EPA

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) tahtoisi Suomen ratkovan hoitajapulaansa filippiiniläisillä hoitajilla ja perustaisi Suomen seuraavan suurlähetystön Filippiineille.

Millaiseen maahan ulkoministeri suurlähetystön haluaisi?

Tiivistetysti: taloudeltaan viime vuosina kasvaneen runsaan sadan miljoonan asukkaan maahan, jonka presidenttiä voi kuvata vaikkapa sanalla kovaotteinen.

Presidentti Rodrigo Duterte ratsasti valtaan vuonna 2016 lupaamalla puuttua Filippiinien huumeongelmaan. Puheet olivat hurjia, sillä Duterte uhitteli suoraan huumekauppiaiden tappamisella.

Duterte nousi presidentiksi Davaon kaupungin pormestarin paikalta. Jo pormestarina hän tuli tunnetuksi kielenkäytöstään, ja kaupungin poliisin kovia otteita tutki myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun).

Presidenttinä huumesota on jatkunut. Kriitikkojen mielestä sodassa eivät kuole huumeparonit, vaan siinä teloitetaan laittomasti köyhiä.

Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat virallisesta viidestä tuhannesta jopa 30 000 uhriin. HRW:n mukaan ainakin 2 500 kuolemasta on syytetty Filippiinien poliisivoimia. Kritiikkiä on nostattanut myös suunnitelma rikosoikeudellisen ikärajan laskemisesta (siirryt toiseen palveluun) 15 vuodesta 12 vuoteen.

Duterten huumesodan otteiden rajuutta kuvaa, että vuonna 2018 Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC (siirryt toiseen palveluun) päätti tutkia Filippiinien huumesotaan liittyvien kuolemien tilannetta.

Vastauksena Duterte ilmoitti Filippiinien vetäytyvän tuomioistuimesta.

Myös Duterten tapa kaataa poliittisia vihollisiaan on nostattanut otsikoita.

Korkeimman oikeuden tuomari on saanut potkut ja senaattori päätynyt vankilaan, ja esimerkiksi viime syksynä senaattori piilotteli pidätykseltä senaatissa. Viime viikolla Duterten huumesodasta kriittisesti kirjoittaneen julkaisun päätoimittaja sai kunnianloukkaussyytteen.

Suomen ulkoministeriön viime vuoden marraskussa julkistaman tilanneraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Duterten imago on saanut osan ulkomaisista sijoittajista katsomaan muualle kuin Filippiineille. Silti Filippiinit näyttäytyy vielä houkuttelevana kohteena, jonka talous on kasvanut viime vuodet yli kuuden prosentin vauhtia.

Lue myös:

Huumeiden vastaista sotaa käyvä Filippiinien presidentti Duterte sanoi polttaneensa kannabista kansainvälisessä kokouksessa – "Se oli vitsi"

Filippiinien Boracay oli ennen turistien suosima paratiisisaari, mutta saasteet pilasivat rannat – nyt turisteja houkutellaan uudenlaisella ilmeellä