1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Angela Merkel

Niinistö Münchenissä: EU tarvitsee yhteisen äänen ja lisää kovaa voimaa

Angela Merkel toivoi puheenvuorossaan myös Kiinaa mukaan aserajoitusneuvotteluihin, Pence toisti Iran-viestinsä.

Angela Merkel
Saksan liittokansleri Angela Merkel sai raikuvat suosionosoitukset Münchenin turvallisuuskokouksessa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sai raikuvat suosionosoitukset Münchenin turvallisuuskokouksessa.Ronald Wittek / EPA

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Euroopan unionin pitäisi kyetä puhumaan yhteisellä äänellä, jotta sen viesti kuultaisiin. Hänen mukaansa näin oli aiemmin, mutta ei enää.

– Toisekseen maailma kunnioittaa yhä enemmän kovaa voimaa, jota Euroopalta puuttuu, Niinistö sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Niinistö osallistuu Saksassa parhaillaan asevalvontaa ja aserajoitussopimuksia koskevaan paneelikeskusteluun.

Merkel sai raikuvat suosionosoitukset

Aiemmin päivällä Münchenissä puhui Saksan liittokansleri Angela Merkel. Hänen mukaansa Kiinan pitäisi olla Yhdysvaltain, Venäjän ja Euroopan lisäksi mukana mahdollisissa uusissa aserajoitusneuvotteluissa.

Merkel myönsi Münchenin turvallisuuskonferenssissa asiaan liittyvän monia vaikeuksia, mutta silti olisi hyvä, että siihen suuntaan liikuttaisiin.

Merkel myös totesi Venäjän rikkoneen jo pitkään keskimatkan ohjuksia koskevaa INF-sopimusta, josta sen allekirjoittajat Yhdysvallat ja Venäjä ovat nyt vetäytymässä.

IISS-tutkimuslaitoksen mukaan INF-sopimus kieltäisi nykyisellään jopa 95 prosenttia Kiinan ballistisista ja risteilyohjuksista.

Puheessaan Merkel myös kyseenalaisti Yhdysvaltain päätöksen vetäytyä Syyriasta. Eikö se juuri anna Venäjälle ja Iranille mahdollisuuksia lisätä vaikutusvaltaansa alueella, Merkel kysyi. Samalla hän myös puolusti Yhdysvaltain hylkäämää Iranin ydinohjelmasopimusta.

Nord Streamia puolustamassa

Kiisteltyä Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta Venäjältä Saksaan Merkel joutui useaan otteeseen puolustamaan. Hän kertoi taanneensa Ukrainan presidentille Petro Poroshenkolle, ettei Ukrainaa hylätä venäläisen kaasun kauttakulkumaana.

Putkea vastustavaa Yhdysvaltoja Merkel muistutti siitä, että amerikkalainen kaasu pääsee kyllä kilpailemaan Euroopan markkinoille.

Kauppapolitiikan osalta Merkel ihmetteli, miten Etelä-Carolinassa rakennettavat ja sieltä Kiinaan vietävät BMW-autot voivat olla uhka Yhdysvalloille.

Viimeistä kauttaan Saksan johdossa olevaa Merkeliä on yleisesti pidetty johtavana monenkeskisen kansainvälisen järjestelmän tukijana. Hän puolusti yhteistyöhön ja neuvotteluihin perustuvaa lähestymistapaa myös Münchenissä ja sai turvallisuuskonferenssin yleisön osittamaan seisaaltaan suosiota.

Pence jatkoi Iran-yllytystä

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence puolestaan jatkoi Münchenissä samaa viestiä, jota hän esitti jo Varsovan Lähi-itä-kokouksessa aiemmin viikolla: Pencen mielestä myös Euroopan maiden pitäisi vetäytyä Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta.

Pencen mielestä "eurooppalaisten kumppaniemme on aika lopettaa taloudellisten pakotteiden horjuttaminen" tarjoamalla Iranille taloudellisia kannustimia vastineeksi ydinkapasitteettinsa rajoittamisesta.

Pence otti kantaa myös kiinalaisyhtiö Huawein toimintaan sanomalla, että Yhdysvaltain kumppaneiden pitäisi suhtautua vakavasti Huawein aiheuttamaan uhkaan, kun ne etsivät kumppaneita 5G-verkkojen rakentamiseen.

Huaweita on epäilty verkkovakoilusta. Kiinan mielestä Washington ei ole esittänyt minkäänlaisia todisteita siitä, että Huawei olisi uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Aiheesta aiemmin:

Kymmeniä presidenttejä ja pääministereitä kokoontuu Müncheniin – Viisi asiaa, jotka sinun täytyy tietää turvallisuuskonferenssista 15.2.109

Lähteet: STT, AP

Lue seuraavaksi