Uutissuomalainen: Vanhustenhoidon valvojista kanneltu oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille

Osa kanteluista koskee Kristiinankaupungissa sijaitsevaa Esperi Caren hoivakotia, jonka toiminnan Valvira määräsi keskeytettäväksi tammikuun lopussa.

vanhustenhoito
Esperi Hoivakoti Ulrika Kristiinankaupungissa
Vanhusten hoivapalveluita koskeva julkinen keskustelu käynnistyi, kun Valvira sulki Esperi Caren yksikön Kristiinankaupungissa. Petri Hakosalo / Lehtikuva

Vanhustenhoidon valvojista on tehty kanteluita eduskunnan oikeusasiamiehelle ja valtioneuvoston oikeuskanslerille, kertoo Uutissuomalainen.

Vanhustenhoitoa valvovat kunnat, aluehallintovirastot eli avit sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Oikeusasiamiehelle tehdyistä kanteluista kaksi kohdistuu Kristiinankaupungissa toimivaan Esperi Caren hoivakoti Ulrikaan, jonka toiminnan Valvira määräsi keskeytettäväksi tammikuun lopussa, Uutissuomalainen kertoo.

Näissä kanteluissa pyydetään esimerkiksi selvittämään, ovatko Valvira ja muut valvontaviranomaiset hoitaneet tehtävänsä lainvastaisesti, Uutissuomalainen kertoo.

Kolmannessa kantelussa pyydetään selvittämään viranomaisten toimintaa julkisuudessa kerrotuista kaltoinkohtelutapauksista.

Oikeuskanslerinvirastossa on jo alkuvuonna ratkaistu kolme vanhustenhoidon valvojiin liittyvää kantelua. Niistä yksikään ei ole johtanut tutkintaan, sillä kanteluissa ei ole kuvattu yksittäisiä tapauksia, joissa väärinkäytöksiä olisi tapahtunut.

Oikeuskanslerinvirastossa kuitenkin tutkitaan myös omavalvonnan toimivuutta sosiaalihuollon toimintayksiköissä, sillä avin virkamiehet ovat epäilleet sen toimivuutta, Uutissuomalainen kertoo.

Lue lisää:

Hoitajat ja omaiset tekivät sata uutta valitusta, ja Valviran mukaan hoivakoteja saatetaan vielä sulkea – Näin hoivakriisi on edennyt

Keskisuomalainen: Vanhustenhoidon valvojista kanteluita – "Puutteiden olisi pitänyt herättää paljon ripeämmin" (siirryt toiseen palveluun)