Hyppää sisältöön

Pääministeri: "Jäämeren rataan tulee väistämättä aikalisä" – painopisteet pääradalle

Inarissa vierailleen pääministerin mukaan taloudellisesti kannattamatonta hanketta on vaikeaa edistää.

Meidän painopiste on nyt tuolla pääradan kuntoon saamisessa. Sitten on itärata, samoin Turkuun päin menevä rata, kertoi pääministeri Juha Sipilä Inarissa. Kuva: Kaija Länsman / Yle

Lapissa viikonloppuna vieraillut pääministeri Juha Sipilä laittaa Jäämeren radan suunnitelmat tauolle, ainakin joksikin aikaa.

– Jonkun verran tulee aikalisää Jäämeren rataan. Kaikkien hankkeiden edellytyksenä on, että ne ovat taloudellisesti kannattavia.

Viime viikolla julkaistiin Jäämeren radan loppuraportti, jonka mukaan hanke ei kannata taloudellisesti. Suomen ja Norjan selvitysryhmä ei esittänyt hankkeele jatkotoimia.

Inarissa vieraillut pääministeri kertoi painopisteiden olevan nyt ihan muualla kuin Lapissa.

– Jäämeren rataan tulee väistämättä aikalisä. Silloin jos hanke ei ole taloudellisesti kannattava, niin silloin sen eteenpäin työntäminen on aika vaikeaa.

– Meidän painopiste on nyt tuolla pääradan kuntoon saamisessa. Sitten on itärata, samoin Turkuun päin menevä rata, niin nämä kolme hanketta varmasti tulevat työllistämään seuraavaa hallitusta.

– Me pyrimme saamaan vielä hankeyhtiöt käyntiin tämän vaalikauden aikana. Siellä on ilman muuta näiden hankkeiden pääpainopiste, painottaa Sipilä.

Lapissa on esiintynyt laajaa vastustusta Jäämeren rataa kohtaan, myös saamelaiskäräjät vastustaa hanketta. (siirryt toiseen palveluun)