New Yorkissa sähköllä kulkevasta pyörästä voi pamahtaa mojovat sakot – lähetit pitävät kieltoa "vainona"

Kiellon lieventämistä on esitetty kaupungin päättäjille. Jos esitys menee läpi, kaikenlaiset, mutta tarpeeksi hitaat sähköpyörät sallittaisiin.

sähköpyörät
Tavallisella pyörällä saa huristella New Yorkissa, mutta sähköpyöriä pidetään liian vaarallisina kaupungin kaduille.
Tavallisella pyörällä saa huristella New Yorkissa, mutta sähköpyöriä pidetään liian vaarallisina kaupungin kaduille. Peter Foley / EPA

Pyöräilyyn viime vuosina yhä enemmän kannustanut New Yorkin kaupunki kelpuuttaa lihasvoimalla liikkuvat pyörät, mutta sähköpyörällä kulkemisesta voi pamahtaa mojovat sakot.

Sähköpyörät on kielletty turvallisuuteen vedoten. Jos sellaisen selästä jää kiinni, voi sakkoa tulla 500 dollaria eli noin 440 euroa. Lisäksi pyörä saattaa lähteä poliisin matkaan, kertoo sanomalehti Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Mahdollista on myös sakottaa yritystä, jonka työntekijä huristaa kielletynlaisella sähköpyörällä.

Kiellettyjä ovat sellaiset sähköpyörät ja -skootterit, jotka liikkuvat tarvittaessa polkematta. Viime vuodesta asti on ollut sallittua ajaa sähköpyörällä, jos sen moottori vain avustaa polkijaa tiettyyn vauhtiin asti ja vauhti ei ylitä yli 20 mailia (noin 30 km/h) tunnissa.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio on käynyt jo pari vuotta taistelua (siirryt toiseen palveluun) sähköpyörien kitkemiseksi. Hänen mielestään katujen ylittäminen ei saisi olla kauhua herättävä, raastava kokemus.

Lähettejä suututtaa

Asia ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen. Näitä helpoimmin ajettavia sähköisiä pyöriä käyttävät paljon erilaiset lähetit, joista monet taas ovat tuoreita maahanmuuttajia.

Guardianin haastattelussa lähetti Hermalindo Carrillo kutsui kieltoa yhdeksi vainon muodoksi, koska ihmiset ajavat jatkuvasti ylinopeutta autoillaan ja moottoripyörillään.

–Poliisi on ottanut meidät epäreilusti tähtäimeensä vain työnteon vuoksi. Me vain hoidamme töitämme, Carrillo sanoi.

Ongelma on myös ollut, että sakot eivät ole välttämättä päätyneet yritykselle, vaan sille työskentelevälle lähetille henkilökohtaisesti.

Lähetit ja sähköpyöräilyn tukijat ovat yrittäneet kääntää New Yorkin päätä. Kaupungille on nyt tehty esitys, joka pehmentäisi sähköpyörärajoituksia. Se sallisi sähköistetyt pyörät, joilla ei pääse yli 20 mailia (noin 30 km/h) tunnissa ja vähentää sakkoja, joita moottoroitujen pyörien käyttäjät voivat saada.

Esitys on parhaillaan käsittelyssä.

Myös New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo on alkanut suhtautua sähköpyöriin myönteisesti, ja New Yorkin osavaltio saattaa sallia niiden rekisteröinnin.

Korjattu 17.2. kello 17:15. Tarkennettu kiellettyjen sähköpyörien laatua ja lisätty tieto siitä, että sakot saattavat päätyä yritysten sijaan lähettien maksettaviksi.