1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltojen toinen avustuslasti laskeutui Venezuelan ja Kolumbian rajalle

Oppositiojohtaja kerää vapaaehtoisten joukkoa hakemaan apulähetyksiä rajalta.

Venezuela
Maanteiden varsilla kävelevistä venezuelalaisista on tullut jo tuttu näky Kolumbian suurkaupunkeihin vievillä teillä.
Maanteiden varsilla kävelevistä venezuelalaisista on tullut jo tuttu näky Kolumbian suurkaupunkeihin vievillä teillä. Harvalla on varaa ostaa hyperinflaation syömällä bolivarilla itselleen matkalippuja.Anna Tervahartiala

Yhdysvaltojen toinen avustuslasti on saapunut Venezuelan ja Kolumbian rajalle.

Yhdysvaltojen kehitysyhteistyöviraston mukaan Yhdysvaltain rahtilentokone lähti Miamista Floridasta ja laskeutui Kolumbian Cucutaan lauantaina. Lastissa on mukana elintarvikkeita, joilla voidaan ruokkia noin 3 500 lasta sekä hygieniatarvikkeita noin 25 000 ihmiselle. Yhdysvaltojen ensimmäinen avustuslasti saapui rajalle helmikuun 8. päivänä.

Rajalle tuodusta hätäavusta on tullut Venezuelan presidenttikisan kiistakapula. Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on sulkenut rajat avulta, koska hänen mukaansa Yhdysvallat käyttää sitä verukkeena hyökätäkseen Venezuelaan.

Maduro arvosteli perjantaina kovin sanoin Yhdysvaltojen apuun turvautumista. Hän kertoi Venezuelan ostaneen huomattavan määrän ruokaa ja lääkkeitä hänen ulkomaalaisilta liittolaisiltaan Kiinalta, Venäjältä ja Kuubalta.

– Me maksoimme siitä omilla rahoillamme, koska emme ole kenenkään kerjäläisiä, Maduro sanoi.

Guaido kutsuu kansaa kaduille

Maan presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaido on puolestaan kutsunut kansalaiset mielenosoituksiin ensi viikolla apulähetysten saamiseksi maahan.

Mielenilmauksilla tuettaisiin vapaaehtoisia, joiden on määrä lähteä Kolumbian rajalle hakemaan ruoka-apua. Guaidon mukaan 600 000 ihmistä olisi ilmoittautunut vapaaehtoisiksi, jotta apu saataisiin rajalta kansalaisten käyttöön.

Venezuela on ajautunut vakavaan talouskriisiin, minkä seurauksena miljoonilla venezuelalaisilla on puutetta ruuasta ja lääkkeistä. Arviolta 2,3 miljoonaa ihmistä on paennut maasta vuoden 2015 jälkeen, kertoo YK.

Lue seuraavaksi