Saudi-Arabia puolustaa kännykkäsovellusta, joka antaa miesten valvoa naisten liikkumista – hälyttää, kun nainen menee lentokentälle

Absher-sovelluksen avulla mies voi antaa holhouksen alaiselle naiselle matkustusluvan tai kumota sen.

Holhouksenalaisuus
Saudinaisia kävelemässä kadulla.
Saudiarabialaisia naisia Riadissa.STR / EPA

Saudi-Arabia puolustaa älypuhelinsovellusta, joka antaa miesten seurata ja valvoa naispuolisten sukulaistensa liikkeitä.

Teknologiajätit Apple ja Google ovat joutuneet ihmisoikeusjärjestöjen ja amerikkalaispoliitikkojen rajun arvostelun kohteeksi, koska ne tarjoavat sovelluskaupoissaan Absher-sovellusta, jolla voidaan käytännössä estää naisia matkustamasta tai poistumasta Saudi-Arabiasta. Ilmaisen sovelluksen voi ladata Google Play ja Applen App -kaupoista.

Saudi-Arabian sisäministeriö muistutti lauantaina, että sovelluksesta hyötyvät ”kaikki yhteiskunnassa, mukaan lukien naiset, iäkkäät ja ihmiset, joilla on eritystarpeita.” Ministeriön mukaan sovelluksen avulla voi uusia muun muassa passinsa ja viisuminsa. Se syyttää arvostelijoita yrityksistä politisoida sovellus ja kyseenalaistaa sen käyttötarkoitus.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoi aiemmin tällä viikolla US National Public Radion (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, ettei hän ollut kuullut kyseisestä sovelluksesta, mutta lupasi tutkailla asiaa tarkemmin.

Muun muassa Yhdysvaltain demokraatteja edustava senaattori Ron Wyden on vaatinut teknologiajättejä lopettamaan sovelluksen jakamisen. Wyde katsoo, että sovellus edistää naisten alistamista kuningaskunnassa.

Saudi-Arabiassa nainen on miehen holhouksessa. Nainen ei voi esimerkiksi matkustaa ilman miespuolisen holhoojan, kuten isän, aviomiehen, veljen tai jopa oman poikansa lupaa.

Absher-sovelluksen avulla mies voi antaa holhouksensa alla olevalle naiselle matkustusluvan tai kumota sen. Mies voi valita, että sovellus lähettää hänelle viestin joka kerta, kun nainen on lentokentällä.

"Teknologiafirmoilla mahdollisuus vaikuttaa"

Viime vuonna Saudi-Arabiasta Australiaan paennut nainen kertoo onnistuneensa paossaan, koska hänen onnistui päästä salaa isänsä puhelimesta Absher-sovellukseen. Näin hän pystyi antamaan itselleen matkustusluvan ja pakenemaan maasta kenenkään huomaamatta, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kampanjoineet jo pitkään naisia alistavan huoltajuusjärjestelmän kumoamiseksi Saudi-Arabiassa. Järjestöissä ollaan tietoisia, ettei yhden sovelluksen jakamisen estäminen poista kuningaskunnan huoltajuusjärjestelmää.

Järjestöjen mukaan teknologiajätit voisivat kuitenkin sovelluksen poistamisella lähettää tärkeän viestin kruununprinssi Mohammed bin Salmanille, joka on pyrkinyt luomaan kumppanuussuhteita globaalien teknologiafirmojen kanssa kohentaakseen Saudi-Arabian taloutta.

Miehet eivät tarvitse Absher-sovellusta naisten liikkumisen rajoittamiseen, vaan asian voi hoitaa myös hallinnon verkkoportaalien kautta. Moni aktivisti kuitenkin muistuttaa, että sovellus tekee naisten liikkumisen rajoittamisen huomattavasti helpommaksi mieshuoltajille.

Aiheesta lisää:

BBC: Tech Tent: Will Apple ban that Saudi app? (siirryt toiseen palveluun)

NY Times: Apple and Google Urged to Dump Saudi App That Lets Men Track Women (siirryt toiseen palveluun)

Naiset vaativat loppua Saudi-Arabian huoltajuusjärjestelmälle – ”Poistakaa se, ja me kaikki emme muuta pois”

Lähteet: AFP