Lehti: Japanin pääministeri ehdotti Trumpille Nobelin rauhanpalkintoa – Tosin Yhdysvaltojen omasta pyynnöstä

Japanilaisten virkamieslähteiden mukaan Tokio vastasi Washingtonin pyyntöön esittäessään Nobelia annettavaksi Donald Trumpille.

Nobelin rauhanpalkinto
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Tuleva nobelisti? Presidentti Trump tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin helmikuun lopulla Vietnamissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi perjantaina lehdistölle, että Japanin pääministeri Shinzo Abe on esittänyt Nobelin rauhanpalkinnon antamista hänelle.

Trump sanoi saaneensa Abelta kopion viisisivuisen kirjeestä, jonka Japanin pääministeri kertoi lähettäneensä Nobel-komitealle. Kirjeessä Japanin johtaja ylisti presidentti Trumpia ja hänen saavutuksiaan Pohjois-Korean kriisin ratkaisemisessa.

– Monista muistakin ihmisistä tuntuu samalta. Tuskin kuitenkaan koskaan saan sitä, ja se on ok, Trump kertoi Valkoiseen taloon toissapäivänä kokoontuneille toimittajille.

Kertomatta jäi, että Abe oli toiminut Yhdysvaltain pyynnöstä ehdottaessaan palkintoa.

Japanilainen sanomalehti Asahi Shimbun uutisoi sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain hallitus oli "epämuodollisesti" pyytänyt Japania esittämään Nobelin rauhanpalkintoa presidentti Trumpille. Lehti perustaa väitteensä japanilaisiin virkamieslähteisiin.

Nobelin rauhapalkinnon saajaa voi ehdottaa laaja joukko ihmisiä päättäjistä entisiin palkittuihin. Itseään ei kuitenkaan voi ehdottaa. Tiedossa ei ole, onko Trumpin nimi lopulta päätynyt ehdokaslistalle. Nobel-komitean sääntöjen mukaan ehdokkaiden nimiä ei julkisteta 50 vuoteen.

Japani ei ole mahdollisesti ainoa maa, joka on esittänyt Nobelin rauhanpalkintoa Trumpille. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi viime huhtikuussa Trumpin ansaitsevan Nobelin pyrkimyksistään lopettaa Pohjois-Korean ydinaseohjelma.

Presidentti Trump tai Valkoinen talo eivät ole toistaiseksi kommentoineet väitteitä pyydetystä ehdottamisesta.

Lähteet: AFP