Vihreät tavoittelee 100 000:ta uutta työpaikkaa

Keinoiksi linjattiin työvoiman osaamisen ja liikkuvuuden parantaminen sekä työnteon esteiden purkaminen.

Vihreä liitto
Pekka Haavisto vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Pikkuparlamentissa Helsingissä 16. helmikuuta.
Pekka Haavisto vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Pikkuparlamentissa Helsingissä 16. helmikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vihreät tavoittelee seuraavan hallituskauden aikana 100 000:ta uutta työpaikkaa ja 75 prosentin työllisyysastetta.

Tavoitteet sisältyvät Talouden ja työllisyyden tiekartta -ohjelmaan, joka hyväksyttiin puoluevaltuuskunnan kokouksessa sunnuntaina.

Nykyhallituksen työllisyystavoite, 72 prosenttia, täyttyi loppuvuonna. 75 prosentin tavoite oli esillä marraskuussa, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kertoi pitävänsä sitä mahdollisena.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ilmoitti jo tuolloin pitävänsä tavoitetta hyvänä.

Vihreiden uudessa ohjelmassa keinoiksi linjattiin työvoiman osaamisen ja liikkuvuuden parantaminen sekä työnteon esteiden purkaminen.

"Sosiaaliturva ja perhevapaat uudistettava"

Ohjelman mukaan myös sosiaaliturva ja perhevapaat ovat uudistettava ja kansainvälisen työvoiman työllistämistä helpotettava.

– On selvää, että tarvitsemme työmarkkinoillemme lisää maahanmuuttajia. Siksi haluamme edistää työperäistä maahanmuuttoa ja jo Suomessa olevien maahanmuuttajien työllistymistä, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Vihreät haluaa muun muassa poistaa työlupien tarveharkinnan ja nopeuttaa työlupakäytäntöjä. Esimerkiksi EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut poistettaisiin ja valmistuneille tarjottaisiin pysyvä oleskelulupa.

Lisäksi maahanmuuttajien kotouttamispalveluita kehitettäisiin ja turvapaikanhakijoiden työllistymisen esteitä purettaisiin.

Kokouksessaan vihreät hyväksyi myös eduskuntavaaliohjelmansa, jossa korostetaan etenkin ilmastonmuutoksen pysäyttämistä ja koulutuksen vahvistamista.