Menehtyneen rippileiriläisen seurakunnan kirkkoherra: "Tämä on todella järkyttävä tapaus"

Himoksen laskettelurippileirin järjestänyt Länsi-Turunmaan ruotsinkielinen seurakunta järjestää tänään ja huomenna kriisi- ja keskusteluapua.

Himos
Valkoinen risti kirkon katolla sinitaivasta vasten
Kirkko on julkaissut useita turvallisuuteen liittyviä oppaita.AOP

– Tämä on todella järkyttävä tapaus. Me suremme pojan ja perheen ja lähiomaisten, ystävien ja koulukavereiden puolesta, Länsi-Turunmaan ruotsinkielisen seurakunnan (Väståbolands svenska församling) kirkkoherra Harry Backström sanoo.

Hänen mukaansa seurakunnan tehtävä on nyt tukea perhettä ja omaisia. Seurakunta on järjestämässä keskustelu- ja kriisiapua jo tänään tapahtuneesta (siirryt toiseen palveluun).

Backström kertoo, että seurakunta on järjestänyt vastaavia laskettelurippileirejä jo usean vuoden ajan. Hänen mukaansa rippikoululeirillä ollut ohjaaja on erittäin kokenut ja tarvittavat turvallisuustoimet oli tehty.

– Kaikilla kestää nyt aikansa ymmärtää, mitä on tapahtunut ja kaveri, joka on ollut mukana vielä hetki sitten, ei ole enää meidän joukossamme, Backström sanoo.

Hänen mukaansa leireillä ei ole aiemmin tapahtunut vakavia onnettomuuksia. Seurakunta aikoo kuitenkin käydä läpi tapahtumat ja miettiä, voidaanko turvallisuutta vielä jotenkin lisätä.

Rippileirien turvallisuuteen on panostettu jo vuosia

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen kertoo, että rippikouluissa tapahtuu vain harvoin erittäin vakavia onnettomuuksia.

– Rippikoulujen turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota jo usean vuoden ajan, Pulkkinen kertoo.

Kirkko on julkaissut useita turvallisuuteen liittyviä oppaita, joiden perusteella seurakunta tekee omat turvallisuussuunnitelmansa leiri- ja retkikohtaisesti. Pulkkinen kuitenkin sanoo, että aina vakavien onnettomuuksien jälkeen ohjeet käydään läpi ja pohditaan voidaanko tehdä jotain vielä paremmin.

– Olen tämän tapauksen suhteen lehtitietojen varassa, mutta seurakunta on hoitanut viestinnän ja kriisiavun hyvin ja kuten kuuluukin.

Pulkkinen ei itse muista, milloin edellinen mahdollinen kuolemantapaus rippikoululeireillä olisi tapahtunut.

– Kun vuosittain noin 45 000–46 000 nuorta osallistuu rippikouluun, niin aina haavereilta ei voi välttyä, mutta mitään näin vakavaa en muista pitkään aikaan tapahtuneen.

Rippileirejä vietetään nyt hiihtolomien aikaan eri puolilla Suomea. Pulkkinen kertoo, että tästä onnettomuudesta on puhuttu rippileireillä. Myös nuorten koteihin on oltu yhteydessä ja kerrottu, kuinka asiaa käydään läpi.

– Meillä työntekijät on siinä kyllä hyvin ammattitaitoisia, hän sanoo.

Lue lisää:

Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileiriläinen Paraisilta – kuoli jyrkillä, metsäisillä rinteillä

Nuori laskettelija kuoli Himoksella rinnealueen ulkopuolella – IS: Turma tapahtui kesken rippileirin