1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Kurdijoukot ja Yhdysvallat odottavat, että pääsisivät julistamaan Isisin kalifaatin tuhotuksi

Valtansa huipulla Isis hallitsi liki kolmasosaa sekä Syyriasta että Irakista. Kalifaatin valtaaminen ei tarkoita, että Isisin ideologia katoaa.

Isis
Tuhottu Baghouz
Kurdien SDF-joukot pommittivat Baghuzia 16. helmikuuta. Delil Souleiman / AFP

Koko ajan kapeneva elintila Syyriassa ajaa terroristijärjestö Isisin jäseniä pakoon. Taistelijoiden perheenjäsenten tilanne on erittäin vaikea, mutta ainakin joillain taistelijoilla asiat voivat olla paremmin.

Uutiskanava CNN raportoi (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina puolustuslähteeseen vedoten, että Baghuzin alueelta olisi viime kuukausina paennut taistelijoita Irakin vuorille ja aavikoille – mukanaan jopa kaksi miljardia dollaria käteistä.

Isis pitää 1 000 – 2 000 siviiliä väkisin pienellä alueella, jota siltä vielä ei ole vallattu.

Yhdysvaltain tukemien kurdien SDF-joukkojen edustajan mukaan Isisin taistelijat piilottelevat telttakylässä siviilien joukossa ja hyödyntävät tunnelien ja luolien verkostoa. AP:lle siviilien määräksi arvioitiin tuhat, AFP:lle noin 2 000.

Yhdysvaltain edustaja sanoi alueelta tulleiden siviilien sanoneen, että Isis käyttää heitä ihmiskilpinä.

SDF-joukot ilmoittivat viime viikon lopulla aloittavansa "viimeisen taistelun" Isisiä vastaan Baghuzissa.

Valtansa huipulla vuonna 2014 Isis hallitsi liki kolmasosaa Syyriasta ja Irakista. Lauantaina SDF julisti, että Isisin kalifaatin loppu on lähellä ja koko maailma kuulee pian hyviä uutisia.

Syyrian kartta
Yle Uutisgrafiikka

Viime viikon lopulla Isisillä oli Syyrian Baghuzissa hallussaan arviolta neljän neliökilometrin kokoinen alue. Nyt se on kooltaan enää rutkasti alle neliökilometrin. Baghuz sijaitsee lähellä Irakin rajaa.

Tiedotusvälineiden kuvausten perusteella olot jäljelle jääneillä alueilla ovat erittäin ankeat ja esimerkiksi ruuasta on kova pula.

Alueelta paenneet ja antautuneet kuvailivat hiljattain New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) keittäneensä ruuaksi rikkaruohoa tai syöneensä eläinten ruokaa.

Mitä tehdä kiinniotetuille?

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on odotellut jo tovin voidakseen julistaa, että Isis on lyöty. Hän sanoi perjantaina odottavansa, että voisi julistaa Isisin lyödyksi vuorokauden kuluessa.

Hän vaati viikonloppuna, että eurooppalaiset ottaisivat vastaan omista maistaan kotoisin olevia taistelijoita.

Sunnuntaina kommentit aiheeseen olivat melko vähissä. Belgian oikeusministeri Koen Geens kommentoi toivovansa asiaan "eurooppalaista ratkaisua" ja ylipäätään keskustelua normaaleja diplomaattisia kanavia pitkin eikä öisellä Twitter-viestillä.

SDF:llä on vankinaan noin tuhat ulkomaista taistelijaa.

Isisin itselleen julistaman kalifaatin valtaaminen ei luonnollisesti tarkoita, että Isis tai sen aate olisi kadonnut. Isis on ollut viime aikoina erittäin aktiivinen esimerkiksi Pohjois-Nigeriassa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi