Tukes selvittää Himoksen tapausta rinnekeskuksen ja hiihtokeskusyhdistyksen kanssa

Vastuu on pääsääntöisesti laskijalla, jos hän lähtee kokonaan pois merkityltä rinnealueelta metsään laskettelemaan, sanoo Tukesin asiantuntija.

Himos
luminen metsärinne
15-vuotias poika kuoli Himoksella lauantaina. Hän oli lähtenyt laskemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolelle metsään ja ilmeisesti pudonnut jyrkästä kohdasta.Petri Aaltonen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvittää Himoksen tapausta rinnekeskuksen ja Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kanssa.

Asiasta kertoi Tukesin johtava asiantuntija Mervi Murtonen Twitterissä sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun).

Murtonen kertoi tviitissään, että erilaisia aktiviteetteja sisältäviltä leireiltä pitää tunnistaa riskit etukäteen ja laatia turvallisuusasiakirja.

Tukes kertoi viime kuussa hiihtokeskusten turvallisuutta koskeneista valvontakäynneistä. Tulokset niistä olivat viraston mukaan pääosin positiivisia.

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan muun muassa laskettelukeskusten on tehtävä turvallisuusasiakirja. Lisäksi Tukes valvoo keskuksia.

– Vuosina 2016–2018 Tukes teki yhteensä 33 valvontakäyntiä, ja valvonnassa keskityttiin riskienhallinnan käytäntöihin ja rinnealueiden ylläpitoon, kertoo ryhmäpäällikkö Janne Niemelä Tukesin kuluttajapalveluista.

Himoksen 15-vuotiaan pojan kuolemaan johtanut turma sattui poliisin mukaan merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Voidaanko tällaisia onnettomuuksia estää ennalta?

– Jos lähtee kokonaan pois merkityltä rinnealueelta esimerkiksi metsään laskettelemaan, vastuu on pääsääntöisesti laskijalla, Niemelä sanoo.

Niemelä muistuttaa, että hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella riskit kasvavat.

Hän sanoo kuulleensa, että Lapissa on tällä haavaa poikkeuksellisen huono lumitilanne, joten hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella vaaraa aiheuttavat ohuen lumikerroksen alla olevat kannot ja kivet.

Lue lisää:

Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileiriläinen Paraisilta – kuoli jyrkillä, metsäisillä rinteillä

Kohtalokas horjahdus hyppyrissä, lasku puuta päin – viime vuosina useampia kuolemaan johtaneita turmia

Hiihtokeskusyhdistyksen nokkamies rinnealueiden ulkopuolella laskettelusta: "Junnut tykkäävät mennä laskemaan metsäreittejä pitkin, vaikka se olisi kiellettyä"

Menehtyneen rippileiriläisen seurakunnan kirkkoherra: "Tämä on todella järkyttävä tapaus"