Jemenin rauhanneuvotteluissa edistystä – osapuolet sopivat joukkojen vetämisestä Hodeidan satamakaupungista

Sovun toivotaan helpottavan Jemenin humanitaarista kriisiä.

Jemen
Hodeidan kaupungin rauhoittamista on pidetty tärkeänä Jemenin humanitaarisen kriisin lievittämiseksi. Kuva Jemenin sisäiseltä pakolaisleiriltä Amranista Pohjois-Jemenistä.
Hodeidan kaupungin rauhoittamista on pidetty tärkeänä Jemenin humanitaarisen kriisin lievittämiseksi. Kuva Jemenin sisäiseltä pakolaisleiriltä Amranista Pohjois-Jemenistä. YAHYA ARHAB / EPA

Jemenin rauhanneuvotteluissa on tapahtunut edistystä, kertoo YK. Jemenin hallitus ja huthikapinalliset ovat sopineet ensimmäisestä vaiheesta joukkojensa vetämisessä Hodeidan satamakaupungista. YK kuvaili sopua tärkeäksi edistysaskeleeksi.

Aselevosta Hodeidassa sovittiin jo joulukuussa Tukholmassa käydyissä neuvotteluissa. Joukkojen vetäminen kaupungista ei kuitenkaan ole tähän mennessä toteutunut, vaikka sen piti alun perin tapahtua kahden viikon sisällä aselevon alkamisesta.

Kaupungin rauhoittamista on pidetty tärkeänä Jemenin humanitaarisen kriisin lievittämiseksi, sillä Hodeidan sataman kautta kulkee valtaosa maahan lähetetyistä avustustarvikkeista. Sota on ajanut Jemenin nälänhädän partaalle.

Viikonloppuna Hodeidassa käydyissä neuvotteluissa hallitus ja huthit sopivat vetävänsä joukkonsa kaupungin satama-alueilta sekä niiltä alueilta, joissa on humanitaarisia rakennuksia kuten sairaaloita. Osapuolet sopivat myös periaatteen tasolla joukkojen vetämisen toisesta vaiheesta. Neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat tällä viikolla.

Vuonna 2015 alkaneessa Jemenin sodassa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä. YK on kuvaillut maan tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Joulukuun sopimus Hodeidan aselevosta oli ensimmäinen merkittävä käänne parempaan rauhanneuvotteluissa.