Kouluja ja hammashoitoloita kiinni, lautakuntia vähemmäksi, maksuja ylös – valtuusto päättää Rovaniemen säästöohjelmasta

Kaupunki etsii säästöjä, koska kuluja on enemmän kuin tuloja.

Talouskuri
Potilas istuu hammaslääkärin tuolissa.
Säästökuuri on vähentämässä Rovaniemen kaupungin hammashoitoloita.Simo Pitkänen / Yle

Rovaniemen kaupungin säästöohjelma on maanantaina kaupunginvaltuuston päätettävänä.

Säästölistalla on muun muassa neljän hammashoitolan sulkeminen, mahdollisia koulujen lakkauttamisia, aluelautakuntien lopettaminen, avustusten karsimista sekä monien maksujen korotuksia. Esimerkiksi teatteri-, museo-, ja uimahalliliput kallistuvat.

Kaupunginhallitus ja lautakunnat ovat löytäneet säästöjä ja lisää tuloja arviolta kolmekymmentä miljoonaa euroa. Ainakin osa esityksistä on epävarmoja, kuten perusturvalautakunnan erikoissairaanhoidolle asettama 13 miljoonan euron säästötavoite.

Valtuusto ei päätä maanantaina yksityiskohdista, vaan niistä päättävät lautakunnat myöhemmin. Esimerkiksi koulujen lakkauttamisesta päättää koulutuslautakunta.

Kiista uimahallista

Säästökohteissa ei ole mukana esimerkiksi kaupungin työntekijöiden lomauttamista. Sen sijaan kaupunginhallitus haluaa laittaa uusiksi kaupungin organisaation. Organisaatiouudistuksen yksityiskohdat ovat vielä epäselviä.

Yksi juonne säästökeskustelussa on ollut vanhan uimahallin korjaaminen, josta oli erimielisyyttä vapaa-ajanlautakunnassa muutama viikko sitten. Lautakunnan enemmistö esitti vanhan uimahallin purkamista, mutta kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, ettei hallia pureta, vaan se korjataan kuten aiemmin on päätetty.

Kaupunki etsii säästöjä, koska kuluja on enemmän kuin tuloja. Lisävauhtia säästöjahtiin toi se, että päättäjät torjuivat kaupunginjohtaja Esko Lotvosen veronkorotusesityksen viime vuoden lopulla.

– Nyt etsitään ensisijaisesti muita keinoja talouden tasapainoon saamiseksi kuin veronkorotukset, Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) sanoo.

Lisää päätöksiä edessä

Tarkempia päätöksiä säästöistä on luvassa myöhemmin, kun kaupungissa aletaan valmistella ensi vuoden talousarviota ja lähivuosien taloussuunnitelmaa.

Kaikkiaan kaupungin virkamiehet ja päättäjät yrittävät löytää yhteensä 50 miljoonan euron edestä säästöjä tai lisätuloja kaupungille vuosien 2019–2021 aikana. Jos näin ei tapahdu, edessä ovat todennäköisesti veronkorotukset, lisälainan ottaminen – tai molemmat.