Reuters: Intialta valtava rahasumma ilmansaasteiden estämiseen ja sähköautoiluun

Intian energiantuottajien yhteisjärjestö on jo vuosia vaatinut kannustimia.

Intia
Hiilivoimala Uttar Pradeshissa Intiassa.
Hiilivoimala Uttar Pradeshissa IntiassaAOP

Intian hallitus kannustaa yrityksiä tehostamaan toimintaansa ilmansaasteiden vähentämiseksi. Yrityksille on tarjolla kannustinrahaa 885 miljardia rupiaa, eli noin 11 miljardia euroa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Valtaosa rahasta on määrä käyttää energiantuotantolaitosten päästöjen hillitsemiseen.

Intian energiaministeriö on jo aiemmin antanut määräyksiä etenkin rikkipäästöjen hillitsemiseksi. Määräysten ongelmana on ollut se, että korjausten hinta olisi siirtynyt kuluttajien maksettavaksi. Kuluttajat ovat olleet haluttomia kustantamaan muutoksia, jolloin energiayhtiöt ovat joutuneet kustannusongelmiin.

Energiayhtiöiden yhteistyöjärjestö onkin pyytänyt valtiolta apua jo vuosien ajan.

Intian suurimpien kaupunkien energialaitokset on ollut määrä muuttaa vähemmän saastuttaviksi jo vuosi sitten, mutta yhtiöt eivät ole kyenneet noudattamaan aikarajoja.

Lämpövoimalaitokset aiheuttavat 80 prosenttia Intian kaikista rikki- ja typpioksidin päästöistä. Saasteet aiheuttavat keuhkosairauksia, happosateita ja savusumua.

Maan energiaministeriön päätöksessä varataan rahaa myös sähköautoilun edistämiseen. 70:een kaupunkiin on määrä rakentaa infrastruktuuria, jotta autoilijat voivat ottaa käyttöön sähköautoja.

Intian tavoitteena on, että kaikki uudet autot olisivat sähköllä toimivia vuodesta 2030 lähtien.

Intiassa ilmansaasteongelmaa pahentaa huomattavasti myös puun ja jätteiden pienpoltto sekä peltojen kulotus, jotka aiheuttavat varsinkin pienhiukkaspäästöjä.

26.2. klo 10.18. Artikkelia täydennetty maininnalla pienhiukkasongelmasta.

Lähteet: Reuters