Hengenvaara maanteillä: Jää tukkii rekkojen kytkennät – perävaunuja irronnut liikenteessä

Tänä vuonna on huolimattomia kiinnityksiä on paljastunut poikkeuksellisen paljon.

raskas liikenne
Rekkakuski työssään.
Tiina Jutila / Yle

Jäinen talvi aiheuttaa hankaluuksia raskaalle liikenteelle. Tänä vuonna on paljastunut poikkeuksellisesti jo kymmenkunta sellaista tapausta, joissa raskaan liikenteen ajoneuvoyhdistelmien perävaunut on kiinnitetty huolimattomasti. Huonosti kiinnitetyt rekkojen perävaunut ovat liikenteessä hengenvaarallinen yhdistelmä.

Poliisi painottaa, että talvisin kuljettajien tulee tarkastaa erityisesti se, ettei perävaunun kiinnityskohta eli vetopöytä ole jään peitossa.

– Osassa näistä tapauksista vetopöydän kytkentä on ollut niin jäässä, ettei kytkentä ole ollut enää turvallinen. Meillä on tämän vuoden puolelta tiedossa tapauksia, joissa tällaiset jäiset kytkennät ovat lähteneet irti liikenteessä, ylikomisario Harri Auvinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta painottaa tiedotteessa.

Yhdessä tapauksessa kuljettaja oli ajanut huolimattomalla kiinnityksellä Ruotsista Helsinkiin ja Suomen puolella vielä Hyvinkään ja Vantaan kautta Mäntsälään ennen kuin ongelma oli huomattu.

Perävaunu karkaa rampissa

Huolimattomasti kiinnitetyt perävaunut lähtevät irti yleensä liittymissä ja rampeissa, joissa vetopöytään kohdistuu vääntöä maantieajoa enemmän.

– Näissä tämänvuotisissa tapauksissa on ollut sinänsä onni onnettomuudessa, ettei liikenteessä ole ainakaan vielä sattunut henkilövahinkoja. Irronneet perävaunut ovat toistaiseksi aiheuttaneet vain liikenteen ruuhkautumista, Auvinen kertoo.

Poliisi valvoo raskasta liikennettä tällä viikolla valtakunnallisesti. Huomiota kiinnitetään erityisesti aiemmilla valvontajaksoilla havaittuihin selvimpiin epäkohtiin, kuten juuri kuorman varmistamiseen.

Lue myös:

Poliisi valvoo tällä viikolla raskasta liikennettä tehostetusti koko maassa