Poliisi: Himoksen lasketteluturmassa kuollut poika putosi 6-8 metriä korkealta kallionreunalta

Poliisin mukaan menehtyneellä nuorella oli vuokratut lasketteluvälineet, jotka olivat kunnossa ja hänellä oli käytössään suojakypärä ja lasit.

Lasketteluturmat
Himoksen laskettelukeskus Jämsässä 17. helmikuuta
Himoksen laskettelukeskus Jämsässä 17. helmikuuta.Hannu Rainamo / Lehtikuva

Poliisi on jatkanut Himoksen laskettelukeskuksessa Jämsässä lauantaina tapahtuneen lasketteluonnettomuuden tutkintaa.

Lasketteluturmassa kuoli paraislainen 15-vuotias poika, joka oli rippileirillä.

Sisä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessa, että tutkinnassa ei ole noussut esiin seikkoja, joiden perusteella asiasta olisi syytä käynnistää esitutkinta.

Poliisi kertoo, että menehtyneellä nuorella oli vuokratut lasketteluvälineet, jotka olivat kunnossa ja hänellä oli käytössään suojakypärä ja lasit.

Poliisin mukaan turmapaikka sijaitsee Pohjois-Himoksella hoidetun laskettelualueen ulkopuolella. Turmakohdassa on ollut noin 6–8 metriä korkea kallionreuna, mistä laskettelija on pudonnut alas ja menehtynyt.

Poliisi kertoo jatkavansa tapauksen selvittämistä kuolemansyyn tutkintana eikä tiedota asiasta enempää.

Tukes tekee selvitystä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ilmoitti eilen sunnuntaina selvittävänsä Himoksen tapausta. Johtava asiantuntija Mervi Murtonen arvioi maanantaiaamuna, että asiaa selvitetään leirinjärjestäjän kanssa lähinnä siltä osin, miten leirin riskit olivat etukäteen tunnistettu ja miten turvallisuusasiakirja oli tehty.

Hiihtokeskuksen kanssa tapausta ei selvitetä muutamaa tarkastussoittoa lukuunottamatta, sillä onnettomuus tapahtui rinnealueen ulkopuolella.

– Tapaus tulee varmasti puhuttamaan keväällä rinnekeskuksissa ja varmasti huomioimme tämän Tukesin valvonnassa jatkossa. Tämä saattaa näkyä valvonnassa esimerkiksi siinä miten seurataan rinnealueiden ulkopuolella laskemista tai miten rinnealueet on merkitty. Nämä tarkentuvat jatkossa, Murtonen sanoo.

Tukes on tarkastanut hoidettuja laskettelurinteitä eri puolilla Suomea, ja Murtosen mukaan laskettelu on niissä turvallista.

Keskusteluun on noussut kysymys hoidettujen rinnealueiden aitaamisesta. Murtonen kuitenkin toteaa, että käytännössä tämä voisi olla vaikea toteuttaa.

– Rinnealueet ovat hyvin laajoja alueita, joten aidattavaa olisi paljon. Lisäksi aidat eivät välttämättä pysäytä innokkaimpia offroad-laskijoita. Kyseissä kohteessa on varoituskylttejä ja yleiset rinneohjeet sanovat, että laskemisen tulee tapahtua hoidetuilla rinnealueilla. Toistaiseksi on katsottu, että nykyiset toimenpiteet riittävät.

Lue myös:

Tukes selvittää Himoksen tapausta rinnekeskuksen ja hiihtokeskusyhdistyksen kanssa

Kohtalokas horjahdus hyppyrissä, lasku puuta päin – viime vuosina useampia kuolemaan johtaneita turmia

Hiihtokeskusyhdistyksen nokkamies rinnealueiden ulkopuolella laskettelusta: "Junnut tykkäävät mennä laskemaan metsäreittejä pitkin, vaikka se olisi kiellettyä"