Yhä useampi menee töihin tietämättä mihin – TE-toimisto ei voi pakottaa nimeä näkyviin

Vuokratyöfirmalle töihin menevä ei aina saa tietää, missä työn tekee. Siihen on työvoimaviranomaisen mukaan totuttava.

työelämä
siivoukärryt siivoojien taukohuoneen edessä
Henrietta Hassinen / Yle

Työskenteleminen vaihtuville, ennakkoon anonyymeille toimeksiantajille on arkipäivää esimerkiksi siivous- ja rakennusalalla. Henkilöstöpalvelufirmat ovat aikanaan tuoneet työmarkkinoille käytännön, jossa työntekijä ei tiedä, kuka työpanoksen lopullisesti saa.

Näin sanoo Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston vs. palvelujohtaja Perttu Kellomäki. Hän pitää työmarkkinoiden toimivuuden kannalta välttämättömänä sitä, että ottaa vastaan oman osaamisensa mukaista työtä sovitulta maantieteelliseltä alueelta.

– Yhteiskunta lähtee siitä, että ihminen hakee työtä, jos ei ole painavaa syytä olla sitä hakematta, tiivistää Kellomäki.

Yle kertoi tammikuussa kokkolalaisnaisesta, joka sai kahden kuukauden karenssin, koska ei hakenut hänelle osoitettua työpaikkaa. Hän jätti hakematta, koska työtä välittänyt rekrytointifirma ei kysyttäessäkään suostunut kertomaan yrityksen nimeä.

– Yhteiskunta tarvitsee toimiakseen tietynlaista suoraviivaisuutta: työtä pitää tehdä. Kuinka kestävää on, että alettaisiin arvioida kovin kevyin perustein, haluaako työskennellä juuri tuossa tai tuossa yrityksessä? pohtii Kellomäki.

Hän myöntää silti, että kysymys on vaikea, sillä ihmiset ajattelevat aiempaa enemmän esimerkiksi työnantajan mainetta ja yrityksen taustalla vaikuttavia tekijöitä.

Työnhakukursseilla ehkä syytä avata muutosta

Silloin kuin työsuhde syntyy vuokrafirman kanssa, juridinen työpaikka on vuokrafirma.

– On siis varsin ohuet perusteet kieltäytyä työstä sillä perusteella, ettei tiedä, missä työtä tehdään, sanoo Perttu Kellomäki.

Työnhakija TE-toimistossa
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Työnhakukurssilla korostetaan, että hyvä hakemus edellyttää työnantajaan ja tämän arvoihin perehtymistä. Kellomäki pitää neuvoa hyvänä, mutta sanoo, että kursseilla kannattaisi ehkä avata sitä, miten työmarkkinat ovat muuttuneet henkilöstöpalveluyritysten tultua mukaan.

– Tilanne on muuttunut niin, että "perille asti" ei voi aina nähdä. Palkkaavaan yritykseen voi tutustua, mutta varsinainen työkohde ei aukene.

Entä jos työnhakija ei haluaisi hakea esimerkiksi viime aikoina julkisuudessa ryvettyneiden terveysalan yhtiöiden palvelukseen, ainakaan tietämättään?

Kellomäki muistuttaa, että oikeusvaltion periaatteen mukaisesti kaikilla on mahdollisuus muuttaa toimintatapojaan ja olla mahdollisen rangaistuksen kärsittyään vapaa lain ja yhteiskunnan edessä.

TE-palvelut ei voi pakottaa nimeä näkyviin

Vain osa vuokravälitysfirmojen työpaikoista tulee näkyviin TE-palvelujen kautta. Jos paikasta on ilmoitus te-palvelut.fi-sivustolla ja järjestelmässä, suositus on, että toimeksiantajayrityksen nimi näkyisi.

– Haluaisimme toki, että se näkyy, mutta meillä ei ole valtaa pakottaa, sanoo Perttu Kellomäki.

Vuokrafirma voi silti rastia kohdan "vain TE-toimiston tietoon". Silloinkin tieto on siis TE-palveluilla, ja se on kerrottava työnhakijalle, jos tämä hoksaa sitä kysyä. Asiaa ei erityisesti mainosteta.

– Ymmärrän, että tämä saattaa herättää tietynlaisia ajatuksia ja tuntemuksia, mutta näin se on.

Kellomäen mukaan yritys haluaa pitää nimen salassa lähinnä välttääkseen yhteydenottojen tulvan. Samaa sanovat henkilöstöpalvelualan yritykset.

– Asiakkaat maksavat siitä, että saavat palvelun. Jos ostaisin siivouksen, en itsekään haluaisi joutua käymään ostamassa pesuainetta itse, Adecco Suomen toimitusjohtaja Jukka-Pekka Annala havainnollistaa.

Vaikuttaako alan kilpailu ilmoituksiin?

Adeccon toimitusjohtaja kiistää ajatuksen siitä, että toimeksiantaja kätkettäisiin rekryfirman toiveesta. Syyksi on väläytelty sitä, että avoinna olevat paikat voivat saada kilpailevan yrityksen tarjoamaan omaa välityspalveluaan, tietysti vähän edullisemmin.

Toimiala on Suomessa kohtuullisen uusi, mutta Annala vetoaa siihen, että asiakkaan ja sille työväkeä hakevan yrityksen välillä on luottamus. Asiakkaiden nappaaminen nenän edestä ei ole ainakaan ilmiö, sanoo Annala.

– Ilmiötä ei ole, mutta yksittäistapauksena se on mahdollista.

Adeccon paikoista 85–90 prosenttia avataan myös TE-palvelujen sivuilla. Erilaiset spesialistit etsitään muita reittejä, sillä näiden hakujen kohderyhmien ei uskota liikkuvan työvoimapalveluissa.

Annala sanoo myös, että varsinainen toimeksiantaja jää piiloon ilmoittelussa todella harvoin.

– Ne ovat poikkeuksia. On ihan mahdotonta olla kertomatta: ei ketään voi taluttaa huppu päässä töihin.

Millaisia kokemuksia sinulla on työnhausta ja vuokratyöstä? Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.