1. yle.fi
  2. Uutiset

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Autonrengasta raahaava mies, testaa ilmastokuormasi ja Suomi siirsi erityisoppilaat suuriin luokkiin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Antti Antikainen.
Tiia Korhonen / Yle

Autonrengasta raahaava mies herätti aluksi ihmetystä, nyt hän saa kiitosta – läskipyöräilijän kekseliäisyydestä hyötyvät kaikki ulkoilijat

Kävelijät ja pyöräilijät mahtuvat yhä useammin samoille ulkoilureiteille hiihtäjien kanssa. Monikäyttöisiä reittejä on jo usealla paikkakunnalla. Kajaanilainen läskipyöräilijä Antti Antikainen pitää kunnossa ulkoilureittiä omaksi ilokseen, mutta myös muiden hyödyksi.

Kannattaako lopettaa juuston syönti vai vaihtaa sähköautoon?
Tuomo Björksten, kuvankäsittely Stina Tuominen / Yle

Lopettaisinko juuston syömisen vai vaihtaisinko sähköautoon? Kokeile Ylen laskurilla, mitkä ilmastoteot sopivat sinulle ja mikä vaikutus niillä on

Lihansyönti. Lentäminen. Lämmitys. Nämä kolme ällää muodostavat suomalaisen ilmastokuormasta suurimman osan. Siihen päälle vielä muu kulutus, niin paketti on valmis. Tiedätkö, millä konstilla voisit vähentää eniten tai helpoiten ilmastokuormaasi? Kokeile!

Kai Simon Fredriksen (Nomine), Lordi Ibelin Redmoore (Mats Steen) ja Lisette Roovers (Rumour)
Kai Simon Fredriksen (Nomine), Lordi Ibelin Redmoore (Mats Steen) ja Lisette Roovers (Rumour)Patrick Da Silva Saether / NRK

Vasta kun 25-vuotias Mats Steen kuoli, vanhemmat ymmärsivät, että tällä oli ystäviä – "Pelimaailmassa tyttö ei näe pyörätuoliani vaan sieluni"

Vanhemmat yllättyivät, kun heidän vaikeaa tautia sairastaneen poikansa hautajaisiin saapui laaja ystäväjoukko eri puolilta Eurooppaa.

kolumnisti Pekka Seppänen
Laura Railamaa / Yle

Pekka Seppäsen kolumni: Suomen äänekkäin populistinen ryhmittymä on perushelsinkiläiset

Perushelsinkiläisten mielestä helsinkiläiset elättävät muuta Suomea, vaikka asia saattaa olla tasan päinvastoin. Todellisuudessahan helsinkiläiset istuvat muun Suomen pöydässä ja syövät muun Suomen tuottamaa ruokaa, kirjoittaa Pekka Seppänen kolumnissaan.

Erityistuki Eero Mäntymaan juttuun
Markku Pitkänen / Yle

Suomi siirsi erityisoppilaat suuriin luokkiin, eivätkä kaikki opettajat pidä muutoksesta: "En ole koskaan ollut näin väsynyt"

Opettajat vaativat apua erityisopetuksen järjestämiseen. Yhä suurempi osa peruskoulujen erityistä tukea tarvitsevista oppilaista opiskelee nykyisin tavallisessa eli yleisopetusluokassa erityisluokan sijaan. Opettajien ammattijärjestö väittää, että erityiskouluja ja pienryhmiä on purettu säästösyistä.

Lue seuraavaksi