Pikkukylä vetosi päättäjiin poikkeuksellisella tavalla – ostivat ilmoitukselleen maakuntalehden koko etusivun

Taipalsaaren Vehkataipaleen kylän asukkaat haluavat isolla ilmoituksella herättää kuntalaiset ennen isojen päätösten toteutumista.

koululaiset
Etelä-saimaa-lehden etusivu
Lappeenrannassa ilmestyvän Etelä-Saimaa-sanomalehden etusivulla oli maanantaiaamuna vehkataipalelaisten ilmoitus. Petri Kivimäki/Yle

Lappeenrannan naapurikunnassa Taipalsaarella alkoi muutama viikko sitten taistelu pienen Vehkataipaleen kylän kyläkoulun puolesta. Kunta ilmoitti suunnittelevansa rajuja säästöjä, minkä seurauksena kunnan kolmesta alakoulusta kaksi lakkautettaisiin ja kaikki esikoululaiset ja alakoululaiset siirtyisivät kunnan keskustassa olevaan kirkonkylän kouluun.

Vehkataipaleen kylä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Taipalsaaren kunnan keskustasta. Kylän satavuotias koulu remontoitiin vasta pari vuotta sitten uutta vastaavaksi yli miljoonalla eurolla. Koulun viereen valmistui reilu vuosikymmen sitten uusi liikuntahalli. Siksikin lakkautussuunnitelma on kylällä otettu tyrmistyneenä vastaan.

Vehkataipaleen koulussa opiskelee reilut 60 oppilasta, joten aivan pienestä koulusta ei ole kyse. Toisessa lakkautettavaksi aiotussa koulussa - Saimaanharjun alakoulussa - on 143 oppilasta. He kaikki ja myös esikoululaiset siirtyisivät jo ensi syksynä kirkonkylän kouluun.

Etusivun ilmoitus

Maanantaiaamuna Lappeenrannassa ilmestyneen Etelä-Saimaa-sanomalehden etusivun täytti vehkataipalelaisten oma koko sivun maksettu ilmoitus.

Ilmoituksen mukaan lapset ovat joutuneet säästöpäätösten pelinappuloiksi, kun 223 oppilaan koulupaikka vaihtuu. Ilmoituksessa ihmetellään, miksi säästöpäätökset pitää tuoda niin nopeasti valtuutettujen päätettäväksi.

Vehkataipalelainen kahden koululaisen äiti Anneli Vitikainen kertoo, että lehti-ilmoitus on pikemminkin viesti kuin mainos tai ilmoitus. Sillä he halusivat herättää niin päätöksentekijät kuin koko Taipalsaaren alueen vanhemmat.

Ilmoitus Etelä-Saimaa-sanomalehdessä
Tekstin sanamuotoja kyläläiset hioivat liki pari viikkoa. Petri Kivimäki/Yle

Maakuntalehdessä oleva kyläläisten kustantama etusivun ilmoitus on varsin poikkeuksellinen. Etenkin nykyaikana, kun viestintä on siirtynyt entistä enemmän internetiin ja erilaisiin sosiaalisen median kanaviin.

– Vaikka sosiaalinen media on olemassa ja vaikka sinne laitettaisiin maksettuja mainoksia, niin se on siitä huolimatta aika pieni joukko, joka sen jutun siellä internetissä näkee. Facebook-sivut ja -ryhmät ovat ikään kuin kirjakerhoja, jotka pyörivät saman asian ympärillä.

Niinpä vehkataipalelaiset halusivat tuoda ajatuksensa maanantaiaamuna ihmisten aamukahvipöytiin.

– Jospa se perinteinen lehti siinä kohdassa toimii, pohtii Vitikainen.

Parin viikon tuuminta

Lehdessä olevaa tekstiä kyläläiset pohtivat työryhmässään parisen viikkoa. Tekstin tyyliä ja sanamuotoa he halusivat harkita tarkkaan, ettei kukaan siitä ärsyyntyisi.

– Halusimme kohteliaasti muistuttaa, että älkää missään tapauksessa hätiköikö. Asiat ovat vielä selvityksen alla ja näillä perusteilla ei näin peruuttamattomia päätöksiä tulisi tehdä.

Otsikko Älkää hätiköikö löytyi Vehkataipaleen koulun seinällä olevasta yhden koululaisen tekemästä piirustuksesta.

– Lapset halusivat itse saada oman äänensä kuluviin, ja tekivät koulun juhlasalin täyteen julisteita, joissa heillä oli oma viesti päättäjille, kertoo Anneli Vitikainen.

Vitikaisen mukaan Vehkataipaleen kylällä on 60–80 ihmistä erilaisissa työryhmissä pohtimassa kunnan säästöpäätösten vaikutuksia ja perusteita suunnitelmille.

vehkataipaleen koulu
Vehkataipaleen koulussa on yli 60 koululaista. Yli satavuotias koulu peruskorjattiin reilu vuosi sitten. Mikko Savolainen / Yle

Kylällä on muun muassa selvitetty, miten tarkasti konsulttiyritys Perlaconin Taipalsaaren kunnalle tekemä analyysi vastaa todellisuutta. Analyysin mukaan kunnan pitäisi tehdä seuraavan kolmen vuoden aikana säästöjä yli 2 miljoonan euron edestä.

Mikäli koulu Vehkataipalelta lakkautetaan, tulisi Anneli Vitikaisen mukaan osalle lapsista tunnin koulumatka koulukyydillä kouluun ja toinen tunti takaisin.

– Kyyti kiertelee pikkuteitä pitkin ja kerää lapsia mukaansa. Se vie aikaa, kertoo Vitikainen.

Sanomalehden etusivun reilun tuhat euroa maksaneeseen ilmoitukseen rahat löytyivät nopeasti.

– Rahaa siihen antoivat paikalliset yhdistykset ja yksityishenkilöt, kertoo Anneli Vitikainen.

Taipalsaaren kunnanvaltuuston on määrä päättää koulujen lakkauttamisista ja muista säästöistä vielä tämän kevään aikana.