Hoivakodissa asuva Pirkko Martikainen pääsi suihkuun – Mehiläinen palkkasi lisää henkilökuntaa ja kertoi sitten, että paikka suljetaan

Asukkaille tieto turkulaisen hoivakoti Nukkumatin sulkemisesta tuli täytenä yllätyksenä.

vanhustenhoito
Pirkko Martikainen
Pirkko Martikainen sanoo, että asiat paranivat vasta kun hän uskalsi tulla julkisuuteen.Yrjö Hjelt / Yle

Pirkko Martikainen kertoi pari viikkoa sitten Ylen jutussa elämästään turkulaisessa hoivakodissa. Mehiläisen pyörittämässä Mainiokoti Nukkumatissa suihkuun pääseminen saattoi kestää kaksi ja puoli viikkoa.

Martikaisen mielestä kaikki johtui siitä, että Nukkumatissa oli liian vähän työntekijöitä. Ylen jutun jälkeen Mehiläinen reagoi tilanteeseen ja palkkasi lisää henkilökuntaa.

– Kolmannen kerroksen aamuvuoron vahvuuteen on lisätty yksi työntekijä. Olemme lisäksi lisänneet vakituisen henkilökunnan määrää koko yksikössä, sanoo Mehiläisen hoivapalveluiden johtaja Niklas Härus.

Nyt on päässyt suihkuun

Pirkko Martikainen sanoo, että asiat Nukkumatissa ovat muuttuneet parempaan suuntaan.

– Kyllä nyt on tarjottu suihkua. Heti jutun jälkeen pääsin suihkuun ja seuraavallakin viikolla tarjottiin suihkua, Martikainen iloitsee.

Minä olisin ollut valmis laittamaan tämän paikan maan tasalle jo vuosia sitten.

Pirkko Martikainen

Martikainen kertoo, että asukkaiden ja omaisten taholta oli yritetty saada parannusta Nukkumatin tilanteeseen useaan otteeseen. Vasta Ylen julkaiseman jutun jälkeen alkoi tapahtua.

– Näköjään julkisuus on ainoa asia, joka auttaa.

Pirkko Martikainen ja Mia Leino
Mia Leino toimii Pirkko Martikaisen henkilökohtaisena avustajana.Yrjö Hjelt / Yle

Pirkko Martikainen sanoo miettineensä pitkään, nostaako Nukkumatin asiat esiin julkisuudessa.

– Ajattelin, että tämä on minun viimeinen palvelukseni muille. Täällä kun on paljon niitä, jotka eivät itse pysty puhumaan.

Nukkumatti suljetaan

Pirkko Martikainen on moittinut sitä, että Nukkumatin tilat ovat hoitotyön kannalta epäsopivat. Myös esimerkiksi ilmastoinnin kehnous ja talon hissin ahtaus ovat harmittaneet.

– Minä olisin ollut valmis laittamaan tämän paikan maan tasalle jo vuosia sitten.

Pirkko Martikaisen apuvälineet.
Ilman apuvälineitä Pirkko Martikainen ei tulisi toimeen.Yrjö Hjelt / Yle

Nyt Mehiläinen on päätynyt samaan ratkaisuun.

– Nykyiset tilat ovat toiminnan kannalta haasteelliset, hoivapalveluiden johtaja Niklas Härus sanoo.

Nyt on hyvä muuttaa, kun on vielä sen verran järjissään, että tajuaa minne menee.

Pirkko Martikainen

Nukkumatti suljetaan ja asukkaat on tarkoitus siirtää Mehiläisen muihin yksiköihin. Turun sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa keskiviikkona.

– Eri vaihtoehtoja tilojen osalta on selvitetty jo pidempään. Asiasta on keskusteltu Turun kaupungin kanssa helmikuussa, sanoo Niklas Härus.

Ajatuksena on, että Nukkumatin asukkaat muuttavat Mehiläisen yksiköihin Turussa tai lähikunnissa huhti-toukokuussa. Asiasta järjestetään tilaisuus asukkaille, omaisille ja henkilökunnalle lähiaikoina.

– Kaikilla asukkailla tulee olemaan mahdollisuus valita asuinpaikkansa. Henkilökunta siirtyy asukkaiden mukana, Härus sanoo.

Ei tule ikävä

Pirkko Martikainen sanoo, että asukkaille tieto paikan sulkemisesta tuli täytenä yllätyksenä. Hän kuuli asiasta ensimmäisen kerran Ylen radiouutisista tiistaiaamuna.

Martikainen on mielissään Mehiläisen ratkaisusta sulkea Nukkumatti.

– Ei tule Nukkumattia ikävä. Tätähän on toivottu jo vuosia, koska nämä tilat ovat olleet niin epäsopivat.

Terveiset Pirkolle -taulu.
Terveiset Pirkolle -taulu koristaa seinää.Yrjö Hjelt / Yle

Pirkko Martikainen toivoo, että pääsisi sellaiseen paikkaan, jossa voisi viettää loppuelämänsä.

– Nyt on hyvä muuttaa, kun on vielä sen verran järjissään, että tajuaa minne menee.

Vaikka Pirkko Martikaista alun perin hirvitti astua julkisuuteen pari viikkoa sitten, hän on nyt hyvillään siitä, että uskalsi.

– Olen kiitollinen siitä, miten paljon ihmiset on vaivautuneet ottamaan yhteyttä ja ilmaisseet huolensa vanhusten tilanteesta.

Lue lisää:

Monivammainen Pirkko Martikainen, 70, kertoo asumisestaan Mehiläisen hoivakodissa: "Olin kaksi ja puoli viikkoa pesemättä"

Kolme hoivakotia palkittiin hyvästä hoidosta: Vanhus saa halutessaan jäkälää huoneeseensa eikä ketään pakoteta kuuntelemaan klassista musiikkia

Ovatko kunnat liian löperöitä ja ostavatko aina vain halvinta? 7 kysymystä tunteita kuumentavasta vanhustenhoidon yksityistämisestä

Ylen selvitys: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan

Ylen laaja selvitys paljastaa Esperi Caren hoivakotien karuja käytäntöjä: sängystä pudonneet jätetty lattialle, hoivakoti välillä ilman hoitajaa