Savonlinna haluaa Mikkelin hylkäämän museotoiminnan vastuutehtävän

Etelä-Savon museotoiminnan edistämistehtävä kiinnostaa Savonlinnaa.

museot
Savonlinnan kaupunkia lokakuussa 2018, maakuntamuseo etualalla.
Savonlinnan maakuntamuseo sijaitsee Riihisaaressa.Esa Huuhko / Yle

Savonlinna aikoo hakea museotoimelleen useita uuden museolain mukaisia vastuutehtäviä.

Savonlinnan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupungin museotoimi hakee valtionosuuden piiriin. Tämän lisäksi museotoimea haetaan Etelä-Savon alueelliseksi vastuumuseoksi kahdella eri sektorilla.

Museolain uudistamisen myötä maakuntamuseoiden ja aluetaidemuseoiden tilalle tulevat alueelliset vastuumuseot, joiden tehtävät on jaettu kolmeen tehtäväkokonaisuuteen. Tehtävät jakautuvat edistämistehtäviin, kulttuuriympäristötehtäviin ja alueellisiin museotehtäviin.

Museotoiminnan edistämistehtävää ja kulttuuriympäristötehtävää Savonlinna hakee sillä ehdolla, että valtionosuuksia saadaan vähintään yhdeksän henkilötyövuoden verran. Näistä vähintään kolmen henkilötyövuoden pitäisi kaupunginhallituksen mukaan olla alueellisten tehtävien hoitoa varten.

Valtio maksaa vastuutehtävien hoidon 85-prosenttisesti.

Hakemus valtionosuuksiin ja alueelliseksi vastuumuseoksi on tehtävä helmikuussa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee päätöksiä arviolta lokakuussa.

Savonlinnan maakuntamuseo on toiminut Etelä-Savon maakuntamuseona vuodesta 1985 lähtien. Kaupunki saa valtionosuuksia yhdeksän henkilötyövuoden mukaan.

Mikkelin kaupungin taidemuseo toimii tällä hetkellä maakunnan aluetaidemuseona, ja Savonlinnassa toimiva metsämuseo Lusto on valtakunnallinen erikoismuseo.

Tammikuussa Mikkelin kaupunginhallitus päätti, että Mikkeli ei hae alueellisen museotoiminnan edistämistehtävää. Kaupungin päätös on aiheuttanut tyytymättömyyttä museotoiminnan johtajassa ja paikallisessa taideväessä.

Lue myös:

Museotoiminnan edistämistehtävää ei haluttu Mikkelin kaupungin kontolle – valtio maksaisi tehtävän hoitamisesta 85 prosenttia