Uveavannot vaikeuttavat talvikalastusta Keski-Suomessa

Poikkeuksellisen huono jäätilanne on hankaloittanut tänä talvena kalastajien työtä.

Toni Rautiainen ja Marko Kuusinen ovat kalastaneet Keiteleellä kehnoista jääoloista huolimatta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Lumi, vesisohjo ja niiden alle muodostuneet uveavannot ovat tehneet jäällä liikkumisen vaikeaksi tänä talvena. Paikoin keliolot ovat olleet sellaiset, että verkkokalastus on ollut mahdotonta.

Virkistyskalastajille tilanne on lähinnä harmillinen, mutta ammattikalastajille kyse on elannosta. Sisävesikalastajana Äänekoskella työskentelevä Toni Rautiainen kertoo, että alkuvuosi on ollut ammatinharjoittamiselle hankalaa aikaa.

– Tammikuun alusta jo oikeastaan alkoi jäälle nousta vettä ja syntyä uveavantoja. On ollut kyllä vaikeuksia löytää semmoisia kulkuvälineitä, millä siellä pääsee liikkumaan, Rautiainen harmittelee.

– Moneen kertaan ollaan oltu jumissa kelkoilla ja telamönkijöillä, ja apuakin on jouduttu pyytämään kerran pelastuslaitokselta, kertoo vastoinkäymisistään puolestaan ammattikalastaja Marko Kuusinen Viitasaarelta.

Kalastajat kertovat, että vesiloskaa voi olla jään pinnalla yli saappaan varren verran. Suurimman vaaran muodostavat kuitenkin uveavannot, jotka eivät välttämättä näy lumisohjon alta.

– Semmoisia henkilöauton kokoisia uveavantoja siellä on pahimmillaan ollut, Marko Kuusinen kuvailee.

Kun jäällä jalan liikkuminen on ollut vaikeaa ja moottorikelkalla lähes mahdotonta, moni ammattikalastaja on viheltänyt pelin poikki ja jättänyt kalastuksen sikseen. Kuusinen ja Rautiainen ovat tänä talvena investoineet uusiin moottorikelkkoihin.

– Kallis investointi sinänsä, mutta mietin, että siinä olisi tullut parin kolmen kuukauden lovi, jonka aikana ei olisi tullut rahaa mistään, Rautiainen perustelee hankintaa.

Vaikka keliolot ovat olleet hankalat, vaivannäkö on palkittu mukavalla saaliilla. Kala on miesten mukaan liikkunut hyvin ja tarttunut verkkoihin.