Ankkalampi-päiväkotien lupasotkuista alkanut vyyhti laajenee – Helsingistä on löytynyt lisää luvattomia päiväkoteja

Välitön sulkemisuhka on tällä hetkellä kahdessa päiväkodissa. Ilman asianmukaisia lupia oli niin kaupungin omia päiväkoteja kuin yksityisiäkin.

Ankkalampi (päiväkoti)
Lauttasaaren päiväkoti Ankkalampi Vattuniemenkatu
Antti Kolppo / Yle

Helsingissä on useita yksityisiä ja kaupungin omia päiväkoteja, joiden tiloihin liittyvät luvat ovat puutteelliset.

Välitön sulkemisuhka on tällä hetkellä kahdessa päiväkodissa: yksityisen Ankkalammen päiväkodeissa Pursimiehenkatu 12:ssa ja Koulumestarintie 15:ssä. Kaupungin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan niissä ilmenneet puutteet aiheuttavat kiireellisiä toimenpiteitä.

Selvitys Helsingin yksityisten päiväkotien sekä kaupungin omien varhaiskasvatustilojen lupatilanteen kartoittamiseksi käynnistettiin Ankkalampi-päiväkotiketjun ongelmien paljastuttua tammikuun lopulla.

Tuolloin uutisoitiin, että Ankkalampi-päiväkotiketjun yksiköissä on hoidettu lapsia vuosia ilman asianmukaisia rakennuslupia. Rakennusluvan avulla pystytään varmistamaan tilojen turvallisuus ja sulkemaan pois terveyshaittojen mahdollisuus.

Osa päiväkodeista ei ole hakenut rakennuslupaa lainkaan

Kaupungin mukaan selvitystyö on osoittautunut paljon luultua haastavammaksi.

Rakennusluvissa olevat puutteet poikkeavat toisistaan tapauskohtaisesti. Osassa päiväkodeista ei ole esimerkiksi haettu rakennuslupaa lainkaan, osassa sitä on haettu puutteellisesti, ja joissain tapauksissa määräaikainen lupa on rauennut.

Tiedotteessa painotetaan, ettei luvattomuus automaattisesti tarkoita tilan olevan päiväkotitoimintaan sopimaton tai että tilat olisivat uhka turvallisuudelle.

Lisäksi tiedotteessa todetaan, että se aikoo tehdä tutkintapyynnön kaikista tapauksista, joissa lain mukaiset teonkuvaukset täyttyvät.

– Suhtaudumme erittäin vakavasti esille nousseisiin puutteisiin, pormestari Jan Vapaavuori toteaa tiedotteessa.

Pormestari kertoo, että kaupungille on perustettu erillinen ryhmä varmistamaan tilojen turvallisuus lapsille. Tämän niin kutsutun task force –ryhmän tehtävänä on hallita mahdollisista pikaisista tilojen sulkemisista johtuvaa akuuttia tilannetta.

Työ kaikkien puutteellisten päiväkoti-tilojen paikallistamiseksi jatkuu edelleen. Kaupunki arvioi voivansa tiedottaa selvityksen tuloksista tarkemmin viikolla 10.

Aiheesta aiemmin:

Useita yksityisiä päiväkoteja toiminut ilman asianmukaista rakennuslupaa Helsingissä – listasimme päiväkodit, joilla ei ole rakennuslupaa

Yksityiset päiväkodit pyörivät vuosia ilman asianmukaista rakennuslupaa – Helsinki aikoo tehdä tutkintapyynnön kohutusta Ankkalammesta

Vanhemmat moittivat Helsinkiä käsienpesusta Ankkalampi-päiväkotien lupasotkussa – "Koko tilanteen on aiheuttanut julkisen puolen kyvyttömyys tarjota päivähoitopaikkoja"