Poliisi: Helsingin keskustan viimekesäinen ampumistapaus selviämässä – Taustalla kahden suvun välinen riita

Riidan syy ei ole selvinnyt poliisille.

ampumavälikohtaukset
Auto, jossa kylki lommola ja sivuikkunat rikki.
Kaksi loukkaantui ampumisessa Helsingissä Hietalahdenkadulla. Poliisi eristi alueen.Matti Myller / Yle

Helsingin keskustassa Hietalahdenkadulla viime heinäkuussa tapahtuneen ampumistapauksen esitutkinta on valmistumassa.

Asiasta kertoo Helsingin poliisilaitos (siirryt toiseen palveluun). Määräaika syytteen nostamiselle on marraskuun puolivälissä.

Poliisin mukaan asianosaiset tunsivat toisensa entuudestaan: kyseessä oli keskinäinen välienselvittely.

– Epäilty ja asianomistajat kuuluvat kahteen eri sukuun, joilla oli ollut riitaa jo jonkin aikaa ennen tapahtumia. Riidan syy ei ole selvinnyt poliisille, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio sanoo tiedotteessa.

Ampumistapaus sattui heinäkuun lopulla Helsingin ydinkeskustassa iltapäiväruuhkan aikaan. Välienselvittelyssä ammuttiin kolmea miestä ja kaksi miehistä haavoittui. Kolmas oli aivan yhden uhrin vieressä, mutta hän ei saanut vammoja.

Epäilty mies otettiin kiinni melko pian tapahtuneen jälkeen Vantaalta.

Poliisi on tutkinut tapausta kolmena murhan yrityksenä ja ampuma-aserikoksena.

Näin tapahtumat etenivät

Poliisin mukaan epäilty oli ennen ampumistapausta pahoinpidelty kolmena eri kertana. Hänen sukuaan painostettiin lähtemään Suomesta. Poliisi kertoo, että pahoinpitelyistä epäillyt henkilöt ovat toisen Hietalahdenkadun ampumiseen liittyvän suvun jäseniä.

Poliisin mukaan ampumistapauksesta epäillyn viimeisin pahoinpitely tapahtui ampumispäivänä. Pahoinpitelyn jälkeen epäilty haki kotoaan sotilaskäyttöön tarkoitetun pistoolin.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että tämän jälkeen epäilty näki liikenteessä toisen suvun jäsenet vastaantulevien kaistalla ja käänsi oman autonsa heidän autonsa eteen. Törmäyksen jälkeen molempien autojen matkustajat nousivat ulos autoistaan ja epäilty ampui neljä laukausta.

Sivulliset eivät loukkaantuneet ammuskelussa, mutta ampumispaikalla ja sen ympäristössä oli tapahtuma-aikaan paljon ihmisiä.

Aiheesta aiemmin:

Hietalahden ampumatapauksen osallisilla on pitkä yhteinen historia – poliisi tutkii, liittyykö rikos tiiviin yhteisön väleihin

Helsingin Hietalahden ampumisesta epäilty vangittiin – ase oli luvaton, poliisin mukaan viitteitä suunnitelmallisuudesta

Helsingin keskustan ammuskelu herätti keskustelun – Onko Ruotsin henkirikosvyyhti rantautumassa Suomeen?

Rantautuiko Suomeen nyt uusi rikollisuuden muoto? Helsingin ampumatapaus on täysin poikkeuksellinen – 12 kysymystä poliisille