Posiolla olisi työtä tarjolla osaaville tekijöille, mutta kunnassa ei ole tarpeeksi laadukkaita asuntoja

Kunta rakentaa uuden rivitalon, jonka toivotaan houkuttelevan uusia asukkaita kuntaan.

Posio
Kaksi valkohousuista henkilöä kävelee sairaalan käytävällä .
Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Posiolla olisi monenlaista työtä tarjolla, mutta osaavia tekijöitä ei ole tarpeeksi. Kunta hakee vakituisia työntekijöitä muun muassa maatalouteen, siivoustöihin, päiväkoteihin ja opettajia kouluihin.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Coronaria hakee vakituista lääkäriä, sairaanhoitajaa ja kotihoidon palveluvastaavaa. Yhtiö hakee myös vähintään kolmea kesätyöntekijää vanhusten ja kehitysvammaisten asumispalveluihin, kotihoitoon tai vuodeosastolle. Työ on pääsääntöisesti kolmivuorotyötä. Mahdollisesti Coronaria työllistää kesäksi enemmänkin väkeä.

–Yksi suuri ongelma rekrytoinnissa on se, että jos meille töihin olisi tulossa henkilö, mutta tämän kumppanille ei olekaan työtä tarjolla. Työsopimus jää tällöin solmimatta. Myös kunnan asuntopula haittaa, Coronarian yhteyskoordinaattori Kaisa Varanka kertoo.

Kunta ulkoisti kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut Coronarialle vuonna 2016.

Itä-Lapin kunnissa samat ongelmat

Posion kunnanjohtajan Eija Aholan mukaan työllisyysongelmat ovat samat kaikissa Itä-Lapin kunnissa. Suurin syy työntekijäpulaan on se, että nuoret ovat muuttaneet muualle kouluihin ja jääneet sinne. Päteviä ja osaavia työntekijöitä on vaikea löytää.

– Itä-Lapin kunnissa me yhdessä ja erikseen nyt etsimme keinoja luoda oppilaitosten kanssa jonkinlaista täsmäkoulutusta, jonka avulla yksittäinen työntekijä saadaan nopeasti päteväksi ja töihin. Toivon, että jo keväällä täsmäkoulutus jollain tavalla toteutuisi, Ahola kertoo.

Pentikillä hyvä tilanne

Merkittävä työnantaja Pentik työllistää tällä hetkellä noin 80 henkilöä. Yrityksen kehitysjohtajan Harri Bergmanin mukaan työllisyystilanne on juuri nyt hyvä.

– Viime vuosien ja ehkä tulevaisuudenkin haaste on saada sesonkityöntekijöitä erityisesti joulumyyntiin. Myös meidän verkkokauppamme on hyvin kampanja- ja sesonkivetoista, joten sinnekin tarvitsemme lyhytaikaista osaavaa työvoimaa, Bergman kertoo.

Pentik tuotantoa, Kivi muki
Pentikin keramiikkatuotantoa.Ensio Karjalainen / Yle

Pentikillä vapautuu lähivuosina useita työpaikkoja eläköitymisen vuoksi. Yritys avaa tällä viikolla tuoteryhmän ostajan vakituisen työpaikan Posiolla.

Uusi rivitalo

Yksi syy työntekijäpulaan on se, että ihmiset haluavat muuttaa uusiin ja melko pieniin asuntoihin. Kunnan rakennuskanta on melko vanhaa ja kunta onkin purkanut viime vuosina huonokuntoisia kiinteistöjä.

Kunta rakentaa tänä vuonna uuden rivitalon. Uudisrakennukseen kaavaillaan noin kahdeksaa asuntoa.

– Etenkin muualta tulevat haluavat nykyaikaisia asuntoja. Uskon, että uudet asunnot houkuttavat hyviä työntekijöitä tänne, kunnanjohtaja Eija Ahola sanoo.