Venäjältä tulleet koiralaumat juoksentelevat Imatralla – poliisi: "Käyttäytyvät kuin villieläimet"

Itärajan tuntumassa Imatralla on helmikuun ajan ollut useita villikoiralaumoja.

koira
Villikoiralauma Svetogorskissa.
Nämä villikoirat on kuvattu Venäjällä Svetogorskissa elokuussa 2018.Kalle Schönberg / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi on saanut Imatralla useita ilmoituksia kaupungissa juoksentelevista villikoiralaumoista. Havaintoja on tullut koko helmikuun ajan.

– Tänään maanantaina on tullut pari kappaletta ilmoituksia, muutama päivä sitten tuli ja helmikuun alussa myös, kertoo komisario Jarno Saarinen Kaakkois-Suomen poliisista.

Laumoissa on Saarisen mukaan yleensä 7–8 koiraa. Tänään maanantaiaamuna poliisipartio on havainnut kolmen koiran lauman.

Laumat eivät mitä todennäköisimmin ole suomalaisia, vaan ne ovat tulleet itärajan takaa Venäjältä. Imatralle on esimerkiksi viereisestä Svetogorskin kaupungista vain muutaman kilometrin matka. Koiralaumat ovat ilmeisesti peräisin sieltä.

Koirista ei tiettävästi ole ollut vaaraa ihmisille tai kotieläimille, mutta ne saattavat komisario Jarno Saarisen mukaan olla arvaamattomia.

– Ne käyttäytyvät kuin villieläimet ja käytös voi olla arvaamatonta erityisesti sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka ulkoiluttavat koiraa. Siksi poliisi lähtee siitä, että niistä on vaaraa.

Aamukahvi loppui lyhyeen

Villikoiralauman näki tänään maanantaiaamuna Imatran Kuparin kaupunginosassa Honkapirtinkadulla asuva Leena Kiander. Perheen aamukahvi keskeytyi yllättäen.

– Ensin luulin, että naapurin kissa tuli ikkunan taakse. Sitten näimme koiran, ja äkkiä niitä oli kahdeksan.

Oli onni, että perheemme poika meni kouluun vasta kymmeneksi, eikä kahdeksaksi, sanoo Leena Kiander.

Paniikkiin ei poliisin mukaan ole aihetta, mutta jos lauman näkee, kannattaa siitä ilmoittaa hätäkeskukseen.

– Normaali varovaisuus, mikäli koiria tapaa, kertoo komisario Jarno Saarinen.

Löytökoiria Svetogorskissa.
Svetogorskin eläinhoitolaan talteen otettuja villikoiria.Kari Kosonen / Yle

Levittävät loisia ja tauteja

Mikäli poliisi saa koiralauman kiinni, on edessä mitä todennäköisimmin koirien lopettaminen. Koiria ei kannata ruveta karkottamaan, koska ne todennäköisesti palaisivat takaisin. Venäläiset villikoirat voivat levittää loisia, matoja ja kirppuja sekä muita vaarallisia tauteja, kuten afrikkalaista sikaruttoa, raivotautia tai myyräekinokokkia.

Eläinlääkäri Pekka Sarkanen kertoi Ylen haastattelussa viime elokuussa, että venäläiset villikoirat ovat luonteeltaan hyvin aggressiivisia ja käyttäytyvät arvaamattomasti.

– Kyllä ne aika hulluja koiria olivat. Ne menivät ovista ja häkeistä lävitse. Osa karkasi myös panssariverkosta. Ne puri vaan sen verkon poikki, kertoi eläinlääkäri Pekka Sarkanen.

Yle kertoi kesällä 2018 laajasti itärajan takana olevista villikoirista. Lue juttu tästä: Täällä sikiävät venäläiset villikoirat – Aivan itärajan pinnassa olevissa laumoissa voi olla kymmeniä koiria