1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Pohjois-Syyrian kurdit: Emme ole vapauttamassa Isis-vankeja

Kurdit varoittavat, että vangitut Isisin vihollistaistelijat voivat päästä pakenemaan, mikäli kurdien valtaamalle alueelle Pohjois-Syyriassa hyökätään. 

Isis
Kurditaistelija tähystää rynnäkkökiväärillään seinässä olevasta aukosta.
Kurditaistelija tähtäili asemistaan Raqqan esikaupungissa Pohjois-Syyriassa kesäkuussa 2017. Youssef Rabie Youssef / EPA

Yhdysvaltain tukemien kurdijoukkojen johto kertoo, ettei se ole vapauttamassa Pohjois-Syyriassa vangittuja äärijärjestö Isisin vihollistaistelijoita.

Kurdit kuitenkin vaativat, että muut maat ottavat vastaan vankeja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi eilen, että Isis-vangit vapautetaan, mikäli eurooppalaiset maat eivät ota heitä vastaan.

Kurdien mukaan kaikkiaan 800 vihollistaistelijaa on sijoitettu eri vankiloihin Pohjois-Syyriassa. Tämän lisäksi pakolaisleireillä on noin 700 Isis-taistelijan vaimoa ja 1 500 lasta. Kymmeniä vankeja saapuu alueelle päivittäin, kertovat kurdit.

Pohjois-Syyrian kurdien ulkomaan suhteista vastaava Abdulkarim Omar kuvaa vankeja ”aikapommiksi”. Hän varoittaa, että vangit voivat päästä pakenemaan, mikäli alueelle hyökätään.

Yhdysvaltain vetäytyessä pois Syyriasta vangittujen taistelijoiden kohtalosta on tullut ongelma Washingtonille. Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty vankien sijoittamista Guantanamo Bayn vankileirille. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta yli vuosikymmeneen, kun kiistelty vankila saisi lisää asukkaita.

Aiheesta lisää:

Kurdijoukot ja Yhdysvallat odottavat, että pääsisivät julistamaan Isisin kalifaatin tuhotuksi

Trump Euroopan johtajille: Ottakaa vastaan 800 Syyriassa vangittua Isis-taistelijaa

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi