Business Finland epäilee entistä Yhdysvaltain-yhtiönsä työntekijää taloudellisista väärinkäytöksistä

Epäselvien kulujen määrä kirjanpidossa vuosilta 2011–2017 voi olla jopa noin 4,8 miljoonaa dollaria. 

Kuva: Jussi Virkkunen / Yle

Suomalaisyrityksille vienninedistämistä ja rahoitusta tarjoava Business Finland epäilee Yhdysvalloissa työskennelleen entisen työntekijänsä syyllistyneen taloudellisiin väärinkäytöksiin.

Business Finland kertoo tiedotteessaan nostaneensa Yhdysvalloissa siviilikanteen asian selvittämiseksi ja saadakseen takaisin mahdollisesti yhtiöstä epäasianmukaisesti ohjatut varat.

Business Finland syntyi, kun Tekes ja Finpro yhdistyivät vuoden 2018 alussa.

Väärinkäytösten epäillään tapahtuneen suomalaisille yrityksille kansainvälistymispalveluja tarjonneen Finpron tytäryhtiössä ennen Business Finlandin organisaation aloittamista.

– Oikeusprosessin tuleva aikataulu ei ole vielä tarkasti selvillä, mutta asian odotetaan etenevän vuoden 2019 aikana, Business Finland kertoo tiedotteessaan.

Sen mukaan epäselvien kulujen määrä kirjanpidossa vuosilta 2011–2017 on yhteensä noin 4,8 miljoonaa dollaria. Osa epäselvistä kuluista voi Business Finlandin mukaan paljastua asianmukaisiksi.

– Tapaus on vakava ja valitettava. Silloista Finproa on alustavien selvitysten perusteella johdettu harhaan esimerkiksi muunnelluilla pankkitositteilla, sanoo Business Finlandissa juridisista ja hallinnollisista asioista vastaava johtaja Marianne Asikainen tiedotteessa.

Business Finlandin organisaation aloittamisen jälkeen yhtiön taloushallinnon ja sisäisen valvonnan prosesseja on hänen mukaansa tarkistettu.

Business Finland tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita suomalaisille yrityksille.