1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kilpailuttaminen

Loviisalle ja Jämsälle sakkoja hankintalain rikkomisesta

Kumpikin kaupunki joutuu maksamaan valtiolle 20 000 euroa Kilpailu- ja kuluttajaviraston huomautettua lainvastaisista suorahankinnoista.

kilpailuttaminen
Postin autoja.
Jämsä sai sakkoja, kun se ei kilpailuttanut Postin kotiateriajakelua sopimusehtojen muututtua huomattavasti.Esko Puikko / Yle

Markkinaoikeus on määrännyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esitysten mukaisesti 20 000 euron seuraamusmaksut Loviisan ja Jämsän kaupungeille. Rapsut tulivat EU-kynnysarvot ylittävistä hankintalain vastaisista suorahankinnoista.

Markkinaoikeuden ratkaisu on ensimmäinen laatuaan sen jälkeen, kun KKV on alkanut valvoa hankintalain noudattamista vuoden 2017 alusta.

Loviisa osti vuonna 2017 lähes vuoden kestäneellä sopimuksella Posintra OY:ltä elinkeinoelämän kehityspalveluita. Posintran osakkaina on Loviisan kaupungin lisäksi muun muassa yksityisiä yrityksiä, jolloin hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa.

Jämsä puolestaan hankki Postilta kaupungin liikelaitoksen ruoka- ja kotiateriakuljetuspalvelut kilpailutuksen perusteella vuonna 2016. Seuraavana vuonna Jämsä kuitenkin muutti sopimusehtoja puolittamalla kuljetusten määrän ja nostamalla palvelun tuntihintoja.

Markkinaoikeuden mukaan muutokset olivat niin olennaisia, että pavelu olisi pitänyt kilpailuttaa uudelleen.

Lue seuraavaksi