Soini Isis-vierastaistelijoiden mahdollisesta paluusta: Ei sympatiaa

Kurdit ovat vanginneet Syyriassa noin 800 Isisin vierastaistelijaa. Soinin mukaan toistaiseksi ei tiedetä, onko joukossa suomalaisia.

Timo Soini Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan vielä ei tiedetä, onko Syyriassa vangittujen vierastaistelijoiden joukossa suomalaisia.

Isisiä vastaan taistelevien kurdijohtoisten SDF-joukkojen mukaan vangittuja ulkomaalaisia taistelijoita on noin 800. Lisäksi pakolaisleireillä on noin 700 vaimoa ja 1 500 lasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaati eilen sunnuntaina, että Euroopan maiden tulisi ottaa omat kansalaisensa vastaan ja saattaa heidät oikeuden eteen. Soinin mukaan vaatimus "ei herätä suurta innostusta".

– Pidän äärimmäisen paheksuttavana, että Suomesta on lähdetty tällaisen raakalaismaisen järjestön toimintaan mukaan, jopa taistelutoimiin. Ja sitten, kun he ovat saamassa sellaisen lopun, mikä tällaiselle toiminnalle saada pitää, niin oltaisiin vinkumassa takaisin. Ei ole sympatiaa, Soini sanoi maanantaina Brysselissä.

Soini totesi olevansa asiassa samalla linjalla kuin pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilä sanoi eilen sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että Suomella ei ole mitään mielenkiintoa ottaa Isis-vankeja Syyriasta.

Myös vierastaistelijoiden perheenjäsenten vastaanottamiseen Soini suhtautuu nihkeästi.

– Täytyy katsoa, kun tilanne tulee, mitkä ovat sitten lainmukaiset menettelyt. He ovat kuitenkin Suomen kansalaisia.

Suojelupoliisin arvion mukaan Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle yhteensä noin 80 henkilöä. Vuonna 2017 arvioitiin, että 20 heistä oli jo poistunut alueelta ja 15–20 kuollut.

Vierastaistelijoiden vaimoja ja lapsia oleskelee tällä hetkellä ainakin al-Hawlin pakolaisleirillä Syyriassa. Brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun)on haastatellut al-Hawlissa ruotsalaista Lisa Anderssonia, joka kuvasi, että leirillä länsimaiset naiset ovat alinta kastia. Andersson kertoi vuoden ikäisen lapsensa kuolleen leirillä kuukausi sitten ja syytti leirin huonoa terveydenhuoltoa.

Laajimmillaan Britannian kokoista aluetta hallinnut Isis on ahdistettu nurkkaan Itä-Syyriassa. Yhdysvaltain tukemat SDF-joukot julistivat runsas viikko sitten, että viimeinen taistelu Isisin hallussa olevan Baghuzin kylän valtaamiseksi on alkanut.

Isisin hallussa olevat alueet Syyriassa ja Irakissa tammikuussa 2015
Isisin hallussa oleva alue helmikuussa 2019
Isisin hallinnassa olleet alueet 2015 ja 2019.

Lue myös: