Sodankylän satelliittiantennit tarjoavat rahanarvoista tietoa Koillisväylälle tähyävälle Kiinalle

Arktisen avaruuskeskuksen myymän satelliittidatan kysyntä kasvaa Kiinassa. Kiinalaiset haluaisivat myös omia antennejaan Sodankylään, mutta siihen suhtaudutaan varauksella.

satelliitit
arktinen avaruuskeskus Sodankylässä
Sodankylän Tähtelään perustetun Arktisen avaruuskeskuksen antennit seuraavat napa-alueella poikkeavia satelliitteja. Avaruuskeskus saa merkittäviä tuloja vastaanottamalla ja välittämällä satelliittidataa ulkomaisille yrityksille, tutkimuslaitoksille ja eurooppalaisille järjestöille.Antti Mikkola / Yle

SodankyläTähtelään pystytetyt jättiantennit Sodankylässä seuraavat napa-alueiden yli kiertäviä satelliitteja ja vastaanottavat niiden lähettämää tietoa esimerkiksi lumipeitteestä, jään paksuudesta ja roudasta. Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus välittää satelliittidataa maksaville asiakkaille eri puolille maailmaa, esimerkiksi avaruusalan yrityksille Yhdysvalloissa ja Italiassa. Sodankylän satelliittihavaintoja käyttää myös Yhdysvaltain ilmatieteen laitos.

Tällä hetkellä avaruuskeskuksen palveluille on kysyntää erityisesti Kiinassa. Helmikuun puolivälissä avaruuskeskuksen pihalla hytisee joukko Kiinan merentutkimuslaitoksen satelliittiosaston työntekijöitä. Avaruuskeskuksen päällikkö Jyri Heilimo jakaa vieraille tottuneesti karvahattuja ja rukkasia.

Vierailun aikana on tarkoitus neuvotella kiinalaissatelliitin havaintojen vastaanottamisesta.

– Tässä tapauksessa vastaanotettaisiin merentutkimuslaitoksen omasta Haiyang 2 -satelliitista merenpinnan lämpötilaan ja jäähän liittyvää tietoa. He käyttävät tätä tietoa oman tutkimustoimintansa materiaalina, esimerkiksi arktisen merialueen jääpeitteen kehittymisen tutkimiseen, Heilimo kertoo.

Arktinen avaruuskeskus toimittaa merentutkimuslaitokselle joitain tietoja jo nyt, mutta tarkoitus on laajentaa datan vastaanottoa.

Kiinan merentutkimuslaitoksen työntekijöitä vierailulla Arktisessa avaruuskeskuksessa Sodankylässä.
Kiinan merentutkimuslaitoksen satelliittiosaston tutkijoita vieraili Sodankylässä helmikuussa. He eivät voineet antaa haastattelua.Annu Passoja / Yle

Kiinan ja Yhdysvaltain riitainen suhde tuo asiakkaita Sodankylään

Arktinen jääpeite kiinnostaa Aasian jättiä, koska se suunnittelee Koillisväylästä kiinalaisten rahtilaivojen kauppareittiä Eurooppaan.

– Historiatieto, se miten jääpeite kehittyy siellä, auttaa ennustamaan milloin Koillisväylä on paremmin liikennöitävissä. Tällä hetkellä liikenne Koillisväylää pitkin on kuitenkin vielä aika pientä, Heilimo toteaa.

Kiinan kaikinpuolinen kiinnostus arktiseen alueeseen näkyy Sodankylässä kiinalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten lisääntyneinä yhteydenottoina. Satelliittidatan vastaanottoon liittyviä suunnitelmia on muiden muassa Kiinan tiedeakatemian ja Pekingin normaaliyliopiston kanssa.

Jyri Heilimo
Arktisen avaruuskeskuksen päällikkö Jyri Heilimo kertoo, että avaruudessa seikkailee jo tuhansia satelliitteja ja tutkijoita huolestuttaa niiden alati kasvava törmäysriski.Annu Passoja / Yle

Asiakkaita Sodankylään tuo Heilimon mukaan sekin, että Yhdysvalloissa valtion tutkimuslaitoksilla ei ole lupaa tehdä yhteistyötä kiinalaisten kanssa.

– Tämä poliittinen tilanne auttaa meitä. Suomella on hyvät yhteistyöverkostot ja hyvä maine Kiinassa, siitä on meille selkeää apua. Se tuo uusia kontakteja ja mahdollista uutta yhteistyötä.

Kiinalaisantennit huolestuttavat Ruotsissa

Vielä pidemmällä on Kiinan yhteistyö Ruotsin kanssa. Kiina on saanut pystyttää omia vastaanottoantenneja ja tietokoneita Kiirunassa toimivalle satelliittien maa-asemalle. Kohu Huawein verkkolaitteiden mahdollisesta vakoilukäytöstä onkin herättänyt Heilimon mukaan huolta Kiirunassa.

– Heillä (ruotsalaisilla) on sen tyyppinen sopimus, että he eivät tiedä mitä dataa antenneissa liikkuu, Heilimo sanoo.

Kiirunan avaruuskeskuksen omistaa valtiollinen avaruusyhtiö Swedish Space Corporation.

kiinalaiset tutkijat vierailulla Arktisessa avaruuskeskuksessa Sodankylässä
Kiinan merentutkimuslaitoksen tutkijat tutustuivat satelliittidatan vastaanottoon Sodankylässä. Merentutkimuslaitoksella on 6 -8 omaa satelliittia.Annu Passoja / Yle

Heilimo kertoo, että Kiinasta on tullut toiveita kiinalaisantennien sijoittamisesta myös Sodankylään. Keskusteluja on käyty moneen suuntaan, mutta toistaiseksi kaikki laitteet ovat Ilmatieteen laitoksen omia.

– Kiinalaisia laitteistoja voidaan ottaa vastaan, kunhan ne tukevat tarkoitusta ja voimme kontrolloida laitteita. Meillä pitää olla tieto, mitä niissä kulkee, Heilimo toteaa.

Esimerkiksi EU-komissio pitää satelliittien maa-asemia kriittisenä infrastruktuurina, jonka kanssa pitää olla erityisen tarkka. EU-rahoitteisessa projektissa on myös harjoiteltu maa-asemien suojelua perinteisen ja kyberhyökkäyksen varalta.