Hyppää sisältöön

”Puolalaiset imevät antisemitismin äidinmaidossaan” – israelilaisministerin kommentit raivostuttavat Puolassa

Tiistaiksi suunniteltu huippukokous Jerusalemissa vesittyi, koska Puola perui osallistumisensa siihen.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kuvaili israelilaisministerin kommentteja rasistisiksi. Kuva: Marc Dossmann / EPA

Puolan, Unkarin, Slovakian, Tšekin ja Israelin yhteinen huippukokous Jerusalemissa on peruttu israelilaisministerin kohukommenttien vuoksi. Puola ilmoitti maanantaina, ettei se lähetä delegaatiotaan Israeliin.

Israelin virkaa tekevä ulkoministeri Israel Katz totesi eilen, että puolalaiset tekivät yhteistyötä natsien kanssa toisessa maailmansodassa.

Lisäksi Katz sanoi, että ”puolalaiset imevät antisemitismin äidinmaidossaan". Näin totesi vuonna 1989 Israelin aiempi pääministeri Yitzhak Shamir.

Puolan juutalaisjohtajat toteavat yhteisessä julkilausumassaan, että Shamirin lausunto oli jo vuonna 1989 epäoikeudenmukainen.

– Lausunto on 30 vuotta myöhemmin vieläkin kohtuuttomampi tilanteessa, missä niin paljon on tehty molemmilla puolilla yhteisymmärryksen saavuttamiseksi vaikeassa, mutta yhteisessä historiassamme, todetaan julkilausumassa.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kuvaili israelilaisministerin kommentteja rasistisiksi ja mahdottomiksi hyväksyä.

Unkarin, Slovakian ja Tšekin johto matkustaa Jerusalemiin, mutta Tšekin pääministeri Andrej Babis kertoo, että paikan päällä käydään ainoastaan kahdenvälisiä keskusteluja. Uusi huippukokous on pääministerin mukaan määrä järjestää myöhemmin tänä vuonna.

Israel ja Puola kärhämöineet holokaustista aiemminkin

Puolan ja Israelin välinen diplomaattinen selkkaus käynnistyi jo viime perjantaina, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu totesi, että puolalaiset olivat osallisia holokaustiin. Israel myöhemmin tarkensi, että Netanyahu puhui puolalaisista, ei Puolan valtiosta.

Kahden maan väliset suhteet ajatuivat kriisin myös viime vuonna, kun Puola oli säätämässä lakia, jonka mukaan syytökset Puolan kansakunnan tai valtion osallisuudesta natsi-Saksan rikoksiin olisivat kiellettyjä jopa vankeusrangaistuksen uhalla. Puolan hallitsevan Laki- ja oikeus -puolueen mukaan lain tarkoituksena oli estää väärät väitteet, joiden mukaan natsi-Saksan tuhoamisleirit olisivat olleet puolalaisia.

Lopulta Yhdysvaltain painostus ja Israelin voimakas paheksunta saivat Puolan taipumaan ja se poisti vankeusrangaistusseuraamuksen laista.

Noin kuusi miljoonaa puolalaista kuoli toisessa maailmansodassa, joista noin puolet oli juutalaisia. Natsi-Saksa rakennutti lukuisia keskitysleirejä nimenomaan Puolan maaperälle, jonka se oli vallannut vuoden 1939 syksyllä.

Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat ovat herkkä aihe Puolassa. Monet puolaiset kieltäytyvät hyväksymästä sitä faktaa, että heidän maanmiehensä osallistuivat holokaustiin. Toisaalta tuhannet puolalaiset vaaransivat henkensä pelastaakseen juutalaisia.

Korjattu 19.2. : Saksa hyökkäsi Puolaan vuoden 1939 syksyllä, ei vuoden 1939 alussa, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

.
.