1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Egypti vangitsi lakimiehen, joka poseerasi keltaisessa huomioliiviissä Facebookissa

Egyptin viranomaiset ryhtyivät joulukuussa rajoittamaan keltaisten huomioliivien myymistä arabikevään vuosipäivän lähestyessä.

Keltaliivisiä mielenosoittajia Pariisissa 5. helmikuuta 2019. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Egyptiä vapauttamaan egyptiläisasianajajan, joka pidätettiin sen jälkeen, kun tämä oli poseerannut Facebook-kuvassa keltaisessa huomioliivissä.

Ihmisoikeuksiin erikoistunut asianajaja Mohamed Ramadan pidätettiin joulukuun 10. päivä Aleksandriassa maan pohjoisosissa. Häntä syytetään ”virheellisten uutisten levittämisestä sekä esitteiden ja keltaisten huomioliivien jakelusta ja hallussapidosta.”

Pidätys tapahtui pian sen jälkeen, kun Egyptin viranomaisten kerrottiin ryhtyneen rajoittamaan keltaisten huomioliivien myymistä. Liivien myyntikieltojen- ja rajoitusten taustalla oli egyptiläisviranomaisten pelko siitä, että maan hallitusta vastustavat tahot ottaisivat mallia Ranskan keltaliivisistä mielenosoittajista arabikevään vuosipäivän kynnyksellä.

– Ramadanin vangitseminen siksi, että hän pilkkasi Facebookissa hallituksen asettamia keltaliivien myyntirajoituksia, on täysin absurdi, totesi Amnestyn Pohjois-Afrikan kampanjajohtaja Najia Bounaim.

Ramadanin asianajaja kertoo, että hänen asiakkaansa on ollut vangittuna pidätyksestään lähtien. Tiistaina järjestetään oikeudenistunto, jossa on määrä käsitellä Ramadanin vangitsemisen jatkamista ennen varsinaista oikeudenkäyntiä.

Aiheesta lisää:

Egypti kielsi keltaisten huomioliivien myynnin arabikevään vuosipäivän lähestyessä