1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Suomi sai uuden tähtiravintolan – Palace palasi Michelin-paikaksi

Viisi viime vuonna palkittua suomalaisravintolaa pitivät tähtensä.

ravintolat
Ravintola Palace
Ravintola Palace palasi tähtiravintolaksi. Maru Lemmetty

Ravintolamaailman eräänlaiset Oscarit, eli Michelin-tähdet Pohjoismaihin julkistettiin tänään illalla Tanskan Århusissa.

Gaalassa palkittiin uutena yhden tähden ravintolana Eero Vottosen luotsaama helsinkiläisravintola Palace. Tähdessä oli myös historiallinen ulottuvuus: ravintola sai aikoinaan Suomen ensimmäisen Michelin-tähden vuonna 1987.

– Tuntuu mahtavalta, että kaikkeen tekemiseemme ladattu iso intohimo on havaittu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Olen tästä tunnustuksesta todella iloinen, sanoo Vottonen.

Palacen tiedotteessa Vottonen korostaa tiimityön merkitystä. Hän on alusta alkaen halunnut, että Palacella on keskeinen rooli myös uusien kokkilupausten kouluttamisessa.

– Tällaisilla palkinnoilla on myös tästä näkökulmasta tärkeä merkitys. Nuoret kokit näkevät, että kovalla työllä voi päästä maailman huipulle, jatkaa Vottonen.

35-vuotias Vottonen on jo ehtinyt luoda pitkän uran. Hän on voittanut Vuoden Kokki -kilpailun, kultaa Maailman keittiömestariliiton Global Chef Challenge -kilpailussa ja Suomen Gastronomian Akatemian Kokkien Kokki -palkinnon. Maailman arvostetuimmassa kokkien kilpailussa, Bocuse d'Orissa, Vottonen edusti Suomea kilpailukaudella 2016–2017.

Viisi ravintolaa säilytti tähtensä

Viime vuonna yhden tähden saaneet ravintolat säilyttivät tähtensä. Ne ovat Ask, Demo, Grön, Olo sekä Ora.

Michelin-tähti on kansainvälinen luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Tähtiä on myönnetty vuodesta 1930 lähtien.

Tähtiä annetaan yhdestä kolmeen. Yhden tähden ravintola merkitsee, että ravintola on erittäin hyvä omassa luokassaan. Kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolaan kannattaa poiketa suunnitellulta matkareitiltä, sillä henkilökunnan taidot ovat erinomaiset.

Uusia kahden tähden ravintoloita Pohjolaan tuli kaikkiaan kolme: Köpenhaminan Noma, Tukholman Gastrologik ja Färsaarilla sijaitseva Koks.

Jaossa myös erikoispalkintoja

Ensimmäistä kertaa jaettiin myös Pohjoismaihin kolme erikoismainintaa: kestävän kehityksen palkinnon sai ravintola Credo Norjan Trondheimista, nuoren chefin palkinnon sai juuri pakitusta Koks-ravintolasta Poul Adrian Ziska ja hyvästä palvelusta erityspalkittiin tanskalainen ravintola Henne Kirkeby Kro.

Michelinin Pohjoismaiden oppaassa listataan myös niin sanotun Bib Gourmand -symbolin saaneet ravintolat. Sen kerrotaan ilmaisevan ravintolan tasaisen hyvää laatua ja hinta-laatusuhdetta. Suomen listalta putosi yksi ravintola, Emo.

Suomalaisia Bib Gourmand -ravintoloita ovat Boulevard Social, Farang, Gaijin ja Jord.

Kaikkiaan Pohjolassa on tänä vuonna kolme kolmen tähden ravintolaa, kymmenen kahden tähden ravintolaa, 51 yhden tähden ravintolaa ja 34 Bib Gourmand -ravintolaa.

Kolmen tähden ravintoloita ovat tanskalainen Geranium, ruotsalainen Frantzen ja norjalainen Maaemo.

Juttua korjattu 22.06: Bib Gourmand -listalta putosi ravintola Emo.

Lue myös:

Toimittajalta: Suomalaisen snägärin Michelin-tähti on vielä kaukana, mutta Helsingistä on vaivihkaa tullut ruokakulttuurikaupunki

Uusi tähtiravintola Suomeen – arvostettu Michelin-opas paljasti Pohjolan parhaat ruokapaikat

Lue seuraavaksi