1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Viiden tähden liike puolustaa Italian sisäministerin syytesuojaa

Populistipuolue ei halua hallituskumppaniaan oikeuden eteen siirtolaisten kohtelusta.

Italia
Luigi Di Maio, Giuseppe Conte ja Matteo Salvini Italian edustajainhuoneen istunnossa Roomassa 21. marraskuuta.
Luigi Di Maio, Giuseppe Conte ja Matteo Salvini Italian edustajainhuoneen istunnossa Roomassa 21. marraskuuta.Giuseppe Lami / EPA

Italiassa populistinen Viiden tähden liike on asettunut puolustamaan hallituskumppaniaan, sisäministeri Matteo Salvinia estääkseen tämän joutumisen oikeuden eteen siirtolaisten kohtelusta.

Viiden tähden liike äänesti maanantaina Salvinin mahdollista oikeudenkäyntiä vastaan.

Salvinin toimista on käynnistetty tutkinta sen jälkeen kun hän esti viime kesänä siirtolaisia kuljettavan veneen rantautumisen Italian satamaan.

Liki 200 siirtolaista jäi useaksi päiväksi veneeseen jumiin ennen kuin heidät päästettiin maihin Sisiliassa. Salvini antoi rantautumisluvan vasta kun muut Euroopan maat olivat luvanneet ottaa siirtolaiset vastaan.

Sisäministerin toimia on tutkittu sieppauksena ja vallan väärinkäyttönä. Italialainen tuomioistuin suositteli aiemmin oikeudenkäyntiä Salvinin toimista.

Parlamentin jäsenenä Salvinilla on kuitenkin syytesuoja, jonka kumoaminen edellyttää parlamentin päätöstä. Asiaa on määrä käsitellä tiistaina senaatin valiokunnassa, jonka jälkeen senaatti äänestää asiasta.

Viiden tähden liikkeen tukea Salvinille on epäilty, sillä puolueen keskeisenä periaatteena on ollut vaatia myös poliitikkoja vastaamaan teoistaan oikeudessa.

Puolueen jäsenille netissä toteutetussa äänestyksessä 60 prosenttia asettui Salvinin tueksi.

Tällä kertaa on eri tilanne

Viiden tähden liikkeen nettisivuilla ohjeistettiin puolueen jäseniä, että tällä kertaa tilanne on erilainen verrattuna ministereihin, jotka ovat yrittäneet pakoilla vastuutaan petoksiin ja lahjuksiin liittyen.

Puolueen mukaan Salvini "teki vain työtään eikä toiminut henkilökohtaisten etujensa hyväksi".

Myös Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio sekä pääministeri Giuseppe Conte ovat puolustaneet näkyvästi Salvinia ja tämän toimia.

Viiden tähden liike näytti asettavan äänestyksessä hallitussovun etusijalle. Puolueen yhteistyö Salvinin edustaman Legan kanssa on ollut koetuksella, ja kiistojen on epäilty johtavan jopa koko hallituksen kaatumiseen.

Salvini itse vakuutti äänestyksen alla, että hän on luvannut hallituksen pysyvän pystyssä.

Lue seuraavaksi