Päätös kivihiilen vastaanoton lisäämisestä venyy Kokkolassa

Kokkolan kaupunginhallitus päätti ottaa tuumaustauon kivihiilikuljetusten lisäämisessä. 

kivihiili
kivihiiltä kädessä
Kivihiiltä kädessäTimo Nykyri / Yle

Kokkolan satama on suunnitellut vastaanottavansa Venäjältä avojunavaunuissa miljoona tonnia kivihiiltä vuodessa. Se varastoitaisiin satamaan ja lastattaisiin suuriin Panamax-laivoihin.

Lausunto toiminnan kasvattamisesta jäi kuitenkin pöydälle kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa. Seuraavan kerran asiaa käsitellään maaliskuussa. Aluenhallintovirasto tarvitsee kaupungin lausunnon ympäristöluvan muuttamiseen.

Rakennus- ja ympäristölautakunta puolsi lupaa. Sen mukaan erityistä huomiota pitää kuitenkin kiinnittää kivihiilen käsittelyn ympäristöhaittoihin, kuten pölyyn ja meluun.

Osa alueen asukkaista on vastustanut kivihiilikuljetusten aloittamista.

Myös sataman päätuotteen eli rautapelletin käsittelijä Rauanheimo kertoo, että sen suurin asiakas ei hyväksy kivihiilen ja rautapelletin käsittelyä vierekkäin satamassa. Suuri venäläinen kaivos- ja teräsyritys Severstal on huolissaan siitä, että viereisellä kentällä käsiteltävästä kivihiilestä tarttuu rautapellettiin epäpuhtauksia. Ne taas haittaavat raudanvalmistusprosessia.

Rautapellettiä laivataan Kokkolan satamassa 4,5 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kivihiilikuljetusten lisääminen toisi satamaan runsaasti lisää junaliikennettä: 13 000 junavaunua vuodessa.

Kivihiilen pölyäminen ja hulavesien mukana vesistöön kulkeutuvat päästöt ovat toiminnan kasvattamisen suurimmat ympäristövaikutukset.