Kouvola alkaa kuroa miljoonien alijäämää umpeen – kaupunginhallituksen jäsen: "Uudesta teatterirakennuksesta on turha haaveilla"

Kaupungin viime vuoden tulos on jäämässä tämänhetkisen tiedon mukaan 26 miljoonaa euroa tappiolle.

Lyhyet
Kouvolan teatteritalo talvella 2016
Kouvolan teatteri on rakennettu vuonna 1952. Arkistokuva.Yle / Petri Niemi

Kouvolassa aletaan tänään käsitellä säästökeinoja mittavien alijäämien kuromiseksi.

Kaupunki tiedotti viime viikolla, että viime vuoden tulos painuu ennakkotietojen mukaan jopa 26 miljoonaa euroa tappiolle.

Taustalla ovat paljon ennakoitua pienemmät verotulot. Myös sosiaali- ja terveyspalveluihin meni odotettua enemmän rahaa.

Yhtenä vaihtoehtona taloustilanteen parantamiseksi on muun muassa korottaa veroprosenttia yhdellä prosenttiyksiköllä. Esillä on myös henkilöstön lomauttaminen kahdeksi viikoksi sekä omaisuuden myynti.

Investoinnit kuriin

Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen Kaisa Spies (vihr.) näkee, että veronkorotus on ainoa vaihtoehto saada rahaa kasaan nopealla aikavälillä. Spies oli haastateltavana Kymenlaakson radion aamulähetyksessä tiistaina.

Veronkorotuksen on arvioitu kartuttavan kaupungin kassaa noin 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Spies myös vetäisisi kukkaronnyörejä tiukemmalle.

– Meidän täytyy tosissaan miettiä, että minkä verran meillä on varaa investoida uusiin rakennuksiin ja millaisella budjetilla niitä tehdään. Itse näkisin, että meidän on aika turha haaveilla esimerkiksi uudesta teatterirakennuksesta tässä taloustilanteessa, Spies sanoo.

Kaupungin suurin kuluerä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät vuodenvaihteessa kuntayhtymä Kymsoteen. Tämän takia säästöjä on etsittävä muualta.

– Tilanne on uhkaava. Näyttää siltä, että joudumme etsimään säästöjä myös koulupuolelta, mikä on minulle henkilökohtaisesti kaikkein raskain päätös.

Kaupunginhallitus käsittelee taloustilannetta ja henkilöstöön liittyvää selvitystä tänään. Säästöpäätöksiä on odotettavissa maaliskuussa.