1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Haapajärvi

Haapajärven jätevettä juoksutettiin parisataa kuutiota Kalajokeen tulipalon takia

Ely-keskus selvittää jätevesien vaikutusta Kalajokeen.

Haapajärven jätevedenpumppaamona toiminut rakennus vaurioitui maanantai-iltana syttyneessä tulipalossa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Haapajärvellä pääsi parisataa kuutiota jätevettä Kalajokeen, kun Haapajärven jäteveden pumppaamolla syttyi tulipalo viime yönä. Pumppaamon sähkölaitteet paloivat, eikä jäteveden pumppaaminen siirtoviemäriin onnistunut.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Aira Leinonen kertoi aiemmin Ylelle, että jäteveden kuljettaminen imuautoilla ei kannata, sillä jätevettä on niin paljon ja imuautojen säiliöt liian pieniä tällaista tarvetta varten.

Vesikolmion toimitusjohtaja Risto Bergbacka kerto aamulla, että väliaikainen vedenpumppaus saadaan toimimaan iltapäivän aikana, mutta tilanne korjatui jo aamulla kello kahdeksan, kun jätevedet pystyttiin ohjaamaan Nivalaan.

Aira Leinonen ei osaa vielä arvioida Kalajokeen aiheutuvan ympäristövahingon suuruutta. Hänen mukaansa jokivedestä ryhdytään ottamaan näytteitä hetimmiten.

Parisataa kuutiota vastaa yhden lapsiperheen vuosittaista vedenkulutusta tai vajaata kymmentä säiliöautoa.

Jätevedenpumppaamona toiminut rakennus syttyi palamaan myöhään maanantai-iltana. Pelastuslaitos epäilee syyksi sähkövikaa. Noin 400-neliöinen rakennus oli palon syttyessä tyhjillään, ja henkilövahingoilta vältyttiin. Rakennuksesta paloi maan tasalle noin sata neliötä.

Sammutustöistä aiheutuvat vesivahingot ja palovahingot ovat sen verran isoja, että toimintaa ei voida heti jatkaa, Jokilaaksojen päivystävä palomestari arvioi aiemmin.

Juttua on päivitetty 19.2.2019 kello 13.03: Jätevedet saatiin ohjattua Nivalaan aamulla ja jätevesien päästäminen Kalajokeen päättyi.

Juttua on korjattu 19.2.2019 kello 13.10: Jutussa puhuttiin aiemmin jätevedenpuhdistamosta, kyseessä on jätevedenpumppaamo.