Kiinalainen "norsunluukuningatar" tuomittiin laajasta salakuljetuksesta Tansaniassa

Pian 70-vuotias Yang Fenglan oli järjestämässä maailmalle yli 800 syöksyhammasta. Hän sai 15 vuoden vankeustuomion.

Norsun syöksyhampaita esiteltiin varastossa Filippiineillä vuonna 2012. Mukana oli lähes kahden miljoonan euron arvosta syöksyhampaita Tansaniasta. Kuva: Dennis M. Sabangan / EPA

Norsunluukuningattareksi tituleerattu kiinalaisnainen tuomittiin tiistaina laittomasta norsunluukaupasta Tansaniassa. Hän sai 15 vuoden vankeustuomion.

Yang Fenglanin, 69, on kuvailtu (siirryt toiseen palveluun) pyörittäneen Afrikan suurimpiin lukeutunutta norsunluun salakuljetusrinkiä.

Yang Fenglan avustajineen salakuljetti tuomion mukaan 860 syöksyhammasta Tansaniasta maailmalle vuosina 2000–2014. Syöksyhampaat oli saatu yli 350 norsulta.

Norsunluun arvoksi on aiemmin laskettu noin 2,2 miljoonaa euroa. Uutistoimisto Reutersin mukaan arvo olisi noin 5 miljoonaa euroa.

Eläinoikeusaktivistit ovat pitäneet tapausta merkittävänä.

Samassa oikeudenkäynnissä syyllisiksi todettiin myös kaksi tansanialaismiestä.

Swahilin opinnoilla alkuun

Mutta miten pian seitsemänkymppinen kiinalaisrouva päätyy Tansaniaan pyörittämään salakuljetusrinkiä?

Yang Fenglanin suhde Tansaniaan ja Afrikkaan sai alkunsa jo 1970-luvulla (siirryt toiseen palveluun).

Kiina oli jo 1960-luvulla kiinnostunut Tansaniasta, ja Yang Fenglanin yliopistossa oli mahdollista opiskella swahilia. Sen myötä hän päätyi tulkiksi kiinalaisten rautatieprojektiin Tansaniassa.

Yang Fenglan palasi myöhemmin Kiinaan, mutta muutti Kiinasta takaisin Tansaniaan 1990-luvun lopulla ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Syntyi ravintola ja sen yläkertaan sijoitusyritys.

Sittemmin on alettu epäillä, ettei kaikki toiminta kestä päivänvaloa.

Tansanialaiset tutkivat Yang Fenglanin toimintaa yli vuoden (siirryt toiseen palveluun). Hänet pidätettiin lokakuussa 2015. Syytteet koskivat norsunluun salakuljetusta vuosina 2009–2014.

Norsujen määrä romahti

Ajanjakso oli huono tansanialaisille norsuille. Vuonna 2009 maassa laskettiin (siirryt toiseen palveluun) hieman yli 109 000 norsua. Vuonna 2014 niitä löytyi enää runsaat 43 300.

Afrikassa on tapettu noin 30 000 norsua vuosittain niiden syöksyhampaiden takia.

Norsunluun kysyntä on ollut voimakasta Aasiassa ja erityisesti Kiinassa.

Kiina kuitenkin kielsi norsunluukaupan virallisesti vuoden 2017 lopussa.

Viime vuonna tehty kysely viittasi siihen, että kiellon myötä kiinalaiset ostavat vähemmän norsunluuta (siirryt toiseen palveluun). Kiinnostus norsunluuta kohtaan on kuitenkin olemassa, ja sitä saatetaan hankkia esimerkiksi Thaimaasta.

Kansainvälinen norsunluukauppa kiellettiin jo vuonna 1990. Norsunluuta käytetään esimerkiksi koristeena ja koruissa.

Tansanian norsunluurikollisia, myös ”norsunluukuningatarta”, on ollut jahtaamassa myös suomalainen norsunluukoira Rokka (siirryt toiseen palveluun). Voit lukea siitä lisää alta.

Lue myös:

Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan kello 21:een asti.